Bosnaplod nudi priliku domaćim poljoprivrednicima

Kompanija Bosnaplod iz Brčkog domaćim poljoprivrednicima nudi razvoj, partnerski odnos i dodatne edukacije o uzgoju voća.

“Realne potrebe tržišta prevazilaze naše proizvodne kapacitete, stoga kompanija u ovoj godini planira proširiti saradnju sa kooperantima. Svi domaći poljoprivrednici koji se bave uzgojem voća mogu se obratiti direktno upravi kompanije ili putem otkupnih stanica, a mi im možemo garantirati otkup voća po tržišnoj cijeni, te plaćanje po isporuci”, istakla je Amra Ekmekčić Nakić, izvršni direktor komercijalnih poslova društva Bosnaplod.

Bosnaplod nudi priliku domaćim poljoprivrednicima

Tek u slučaju sezone kada ne mogu nabaviti voće u Bosni i Hercegovini, kompanija se okreće uvozu iz drugih zemalja, ali ulažu maksimalne napore da u saradnji sa vlastima i svim ostalim segmentima društva, a u okviru svog petogodišnjeg plana, prevaziđu i ovaj problem, prvenstveno ulaganjem u zasade i korporaciju, razvijajući jedan sasvim novi sistem obrađivanja zemlje (ako uzmemo u obzir da je pola od obradive zemlje u BiH nezasađeno), navode iz Bosnaploda.

Također, plan je i da investiraju u pogone koji su planirani van Brčko distrikta, ali u granicama Bosne i Hercegovine.

Širenje baze domaćih proizvođača

Bosnaplod je u 2017. godini ostvario saradnju sa više od 2.500 kooperanata, direktnih i indirektnih, od kojih je otkupljeno cca 4000 t voća, dok u novoj godini planiraju otkup više od 8.000 tona voća i nastavak ulaganja u infrastrukturu i prerađivačke kapacitete.

Širenje baze domaćih proizvođača voća jedan je od strateških ciljeva kompanije Bosnaplod, kako bi se osigurale potrebne sirovine za proizvodnju i preradu voća, a s ciljem korištenja maksimalnih kapaciteta kompanije i zadovoljenja potreba kako inostranog, tako i bosanskohercegovačkog tržišta.

Bosnaplod u proizvodnji koristi velike količine raznog voća. Godišnje na vlastitim plantažama uzgoje preko 500 tona voća, prvenstveno jagode, jabuke, šljive i višnje, ovisno o planovima prodaje, ugovorenim poslovima i prijelaznim zalihama iz prethodne godine.

Izvor: Psb.ba
Foto: Ustupljeno Psb-u

KORISNI LINKOVI

Klikom na sličicu možete posjetiti korisne web stranice.   

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…