Šta se isplati studirati danas?

Pitanje koje trenutno muči sve maturante, ali i druge ambiciozne ljude kojima je želja steći visoko obrazovanje i vrijednu diplomu fakulteta koja će im osigurati veću zaradu i uspješnu karijeru.

Odabir budućeg poziva i pravog smjera mogu odrediti našu budućnost.

Da li ćemo nakon fakulteta biti na birou zapošljavanja dugi niz godina ili ćemo istražiti koja zanimanja su u najvećoj potražnji na današnjem tržištu rada?

Hoćemo li se zadovoljiti prosječnom platom i odreći se mnogih želja i luksuza ili odabrati zanimanje koje spada u najbolje plaćene poslove kako današnjice, tako (još i više) i budućnosti!?

Biranje daljeg obrazovanja je vrlo važna odluka koja determiniše našu finansijsku egzistenciju, pa čak i sreću. Ako ste neodlučni i ako i dalje razmišljate o ovoj odluci, besplatan 5-minutni test za odabir daljeg obrazovanja koje će biti najbolji izbor za vas možete uraditi ovdje. Test će vam brzo otkloniti sve nedoumice.

Fakulteti koje je najisplativije upisati u BiH

Rezultati istraživanja najvećih portala za zapošljavanje i analizu prosječne zarade u BiH, Posao.ba i Plata.ba, detektovali su najperspektivnije fakultete. U BiH najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet.

sijalica posao
Izvor: Linkgroup

  Plate diplomiranih inženjera elektrotehnike

Svi smo već dobro upoznati koliko je IT zanimanje na cijeni. IT sektor je u stalnom razvoju, stoga i potreba za ovim kadrom raste iz dana u dan. U naredne dvije godine otvara se 900.000 radnih mjesta u Evropi i 1.000.000 pozicija u SAD.

Ukoliko želite da studirate na nekom od tehničkih fakulteta, najveću zaradu vam u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike. Softver inženjeri sa magisterijem su plaćeni mjesečno u prosjeku 1.800 KM, dok su oni sa bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt menadžeri i IT specijalisti su plaćeni 1.750 KM, dok IT menadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt menadžer 1.900 KM.

Pored velike zarade, IT kompanije nude i najbolje uslove rada, svemirski opremljene office, rad sa najnovijom tehnologijom i modernim uređajima, plaćena putovanja, duže odmore i stalnu mogućnost daljeg napredovanja.

sijalica posao
Izvor: Linkgroup

  Plate diplomiranih ekonomista

No IT zanimanje dakako nije jedino perspektivno zanimanje na tržistu rada koje može da vam donese siguran posao i uspješnu karijeru. Osobe koje odaberu ekonomski fakultet imaju priliku da odlično zarade u budućnosti. Ekonomisti, iako ih na tržištu rada ima u većem broju u odnosu na IT stručnjake, sastavni su dio i neophodan kadar svake kompanije. Osobe sa završenom ekonomijom često zauzimaju menadžerske funkcije koje su najplaćenije u BiH. Primjera radi, finansijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1.800 KM, a direktor prodaje 2.300 KM, dok u bankarskom sektoru direktori filijale u prosjeku imaju mjesečnu platu u iznosu od 1.900 KM, a rukovodioci odjeljenja 1.700 KM. Ova profesija idealna je za ljude koji teže odgovornim pozicijama, imaju želju biti lideri i konstantno raditi na uspješnom funkcionisanju i razvoju kompanije.

Besplatan test: Koji studij je najbolji izbor za vas?

Ukoliko imate dilemu i niste sigurni koje obrazovanje je najbolje za vas, kratak test koji možete besplatno uraditi ovdje otkloniće vam sve nedoumice. Odgovorite na 11 kratkih pitanja koja se tiču vaših interesovanja i pogleda na budućnost, a u roku od 24 sata dobićete stručnu procjenu koja vam otkriva put ka uspješnoj karijeri, i to potpuno besplatno.

Analiza vaših odgovora pomoći će vam da saznate oblast u kojoj bi trebalo da se školujete kako biste najjednostavnije došli do zacrtanih ciljeva. Studije koje odgovaraju vašim interesovanjima uštedjeće vam vrijeme i omogućiti da ostvarite najviše rezultate i postanete visokoobrazovani stručnjak kog očekuje siguran i dobro plaćen posao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor : N1

KORISNI LINKOVI

Klikom na sličicu možete posjetiti korisne web stranice.   

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…