Njemačkoj nedostaje skoro 1,2 miliona radnika

Broj nepopunjenih radnih mjesta u Njemačkoj dosegao je rekordnu vrijednost sa gotovo 1,2 miliona u posljednjem kvartalu prošle godine, saopćio je u utorak Institut za istraživanje tržište rada (IAB) u Nirnbergu.

„Krajem prošle godine u Njemačkoj je 1.183.000 radnih mjesta bilo nepopunjeno, što je za 128.000 više nego u istom razdoblju godinu ranije i 83.000 više nego u prethodnom kvartalu“, saopćio je IAB stručnjak Alexander Kubis, prenose agencije.

Kako dalje navode iz IAB-a, koji djeluje u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje, najveća potražnja za radnicima vlada u prerađivačkom i građevinskom sektoru.

Njemačka građevinska poduzeća trenutno traže oko 100.000 radnika različitih profila.

Nestašica instruktora vožnje

No, manjak stručnjaka se bilježi u gotovo svim sektorima, naročito onima s tehničkim predznakom. Kako je nedavno objavio sedmični list Wirtschafts Woche, među najtraženija zanimanja spadaju mehatroničari, elektrotehničari, medicinski tehničari, programeri, inžinjeri svih profila kao i klasični zanati poput limara, vodoinstalatera.

Tradicionalno jaka potražnja je i za medicinskim osobljem, a u posljednje vrijeme vlada i velika nestašica instruktora vožnje što je povezano s nestašicom vozača autobusa i kamiona.

Institut IAB četiri puta godišnje vrši ispitivanje o nepopunjenim radnim mjestima pri čemu se u obzir uzimaju i ona radna mjesta koja poduzeća nisu prijavila saveznom uredu za zapošljavanje.

Izvor: Agencije
Foto: EPA

KORISNI LINKOVI

Klikom na sličicu možete posjetiti korisne web stranice.   

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…