BiH rangirana na treće mjesto kao regija budućnosti za strana ulaganja

Magazin Foreign Direct Investment (FDI) rangirao je Bosnu i Hercegovinu na 3. mjesto kao regiju budućnosti za privlačenje stranih investicija po osnovu troškova poslovanja za 2018, na osnovu suradnje i informacija koje je Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) o ekonomskim i investicijskim potencijalima naše zemlje.

bi0-700x402

Kao predstavniku Bosne i Hercegovine, direktor FIPA-e Gordan Milinić primio je danas u Kanu nagradu spomenutog magazina koji je Bosnu i Hercegovinu rangirao na treće mjesto u kategoriji srednje-velikih europskih regija za strana ulaganja .

Također su mu, kao predstavniku BiH, uručena i priznanja za Zapadno-hercegovački kanton i Bijeljinu i Zvornik.

"Ovo značajno priznanje je još jedan dokaz kako je Bosna i Hercegovina profitabilna lokacija za strana ulaganja, te kako bi uz rješavanje ključnih nedostataka, koje ne mogu nadoknaditi promotivne aktivnosti, mogla realizirati veći priliv direktnih stranih ulaganja", saopšteno je iz FIPA-e.

Također u konkurenciji od 481 lokacije među top 10 investicionih destinacija u čak 7 različitih kategorija u pogledu cjenovne konkurentnosti, FDI strategije i ekonomskog potencijala, našla se kako Bosna i Hercegovina, tako i Republika Srpska kao jedan od entiteta BiH, Zapadno-hercegovački kanton, te Bijeljina, Prijedor i Zvornik.

Za donošenje odluke o proglašenju najboljih europskih gradova i regija, stručni ocjenjivački tim uzeo je u obzir kriterije kao što su ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, ljudski potencijali, kvaliteta života, poslovno okruženje, kao i postojanje strategije za privlačenje investicija. Pozicioniranje na prestižnoj top listi europskih gradova i regija budućnosti predstavlja direktnu preporuku potencijalnim investitorima o regijama u koje treba ulagati.

Preneseno sa infobrcko.com

KORISNI LINKOVI

Klikom na sličicu možete posjetiti korisne web stranice.   

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…