Metalskoj industriji u FBiH nedostaje radne snage

Odbor Udruženja metalske i elektro industrije Privredne komore FBiH održao je redovnu sjednicu.

Konstatovano je, da i pored toga što su neke inicijative Udruženja naišle na pozitivan stav nadležnih i došlo do njihovih riješavanja, ipak najvažniji problemi još uvijek nisu u potpunosti riješeni.

Na ukidanje plaćanja carina na uvoz mašina i opreme za proizvodnju čeka se više od dvije godine i plaćanje garancija kod privremenog uvoza mašina i alata spadaju među velike prepreke za poboljšanje konkuretnosti bh privrede. Udruženje će i dalje insistirati na njihovom rješavanju.

Osim toga, većina privrednih subjekata se susreće sa nedostatkom adekvatne radne snage i glavnim ciljevima Udruženja u narednom periodu će biti nastavak i intenziviranje aktivnosti sa partnerima kako bi se ovaj problem pokušao riješiti. Ovo su još neka od pitanja na kojima će se raditi:  

– Donošenje pozitivnih zakonskih rješenja kada su u pitanju porez na dogodak i doprinosi je neophodno ukoliko se želi da se metalska i elektro industrija dalje razvija i da osim što spada u nejveće izvozne sektore, postane značajniji učesnik u BDP-u.

– Jačanje promotivno-marketinških aktivnosti u zemlji i inostranstvu, podrška kod traženja poslovnih partnera bh firmama, rad na privlačenju investicija i stavljenje u funkciju raspoloživih resursa, neke su od planiranih aktivnosti u 2018. godini.

– Potrebno je i nastaviti aktivnosti na jačanju podsektora namjenske i automobilske industrije i drugih grana u okviru metalske i elektro industrije.

Udruženje metalske i elektro industrije kao i svi resursi Privredne/Gospodarske komore FBiH će i dalje biti angažovani na obezbjeđenju boljih uslova privredi i  na podršći u traženju boljih poslovnih prilika za bh preduzeća.

 

Izvor: biznisinfo.ba

KORISNI LINKOVI

Klikom na sličicu možete posjetiti korisne web stranice.   

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…