PISA istraživanje i u Brčko distriktu

Tokom aprila i maja, u sve četiri srednje i Drugoj osnovnoj školi u Brčko distriktu, bit će sprovedeno PISA istraživanje koje ima za cilj da ispita u kojoj su mjeri učenici nakon završenog osnovnog obrazovanja pripremljeni za uključivanje u proces rada i aktivno učešće u društvu.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje će, u saradnji sa obrazovnim vlastima i školama, provesti PISA 2018 testiranje u Bosni i Hercegovini u cilju unapređenja kvaliteta, jednakosti i efikasnosti obrazovanja za sve učenike.

“Prva testiranja u Brčko distriktu će se obaviti 10. i 11. aprila u Gimnaziji, Ekonomskoj i Tehničkoj školi, a dobijeni rezultati neće uticati na ocjenjivanje učenika i nastavnika nego će ukazati na stanje u obrazovnim sistemima”, rekla je za Radio Brčko Danijela Ristanić, viši stručni saradnik za srednje obrazovanje i koordinator ispred Brčko distrikta za sprovedbu PISA istraživanja u Distriktu.

PISA istraživanje je međunarodno istraživanje u kojem je, do sada, učestvovalo više od million učenika i predstavlja procjenu znanja i vještina petnaestogodišnjih učenika iz čitalačke pismenosti, matematičke i pismenosti iz prirodnih nauka.

Ovo testiranje obuhvata ukupno 213 škola u BiH i u njemu će učestvovati više od 7.000 petnaestogodišnjaka iz čitave zemlje.

Preneseno sa: nula49

Izvor: radiobrcko

 

KORISNI LINKOVI

Klikom na sličicu možete posjetiti korisne web stranice.   

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…