Pogledajte koji njemački divovi žele saradnju s bh. kompanijama

Ostalo je još samo nekoliko dana da se zainteresovane bh. kompanije prijave za konferenciju „Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“.

Konferencija će biti održana 19. juna u Frankfurtu.

Bh. kompanije lani su postigle veliki uspjeh, kada je 5 njih bilo u Top 7. Tada je Marting Graber rekao da „BiH na taj način zauzima vodeću poziciju u regionu“.

Za konferenciju su se prijavile 73 njemačke kompanije. Kako saznaje BiznisInfo, među njima su neke od najvećih kompanija u Njemačkoj ali i na svijetu.

Među njima je kompanija „Continental AG“, najveći njemački dobavljač dijelova za automobilsku indrustriju. Firma proizvodi gume, kočione sisteme, unutrašnju elektroniku, sigurnosne sisteme, pogonske sisteme, dijelove šasije itd.

Kompanija zapošljava 220.000 ljudi i ima godišnje prihode od čak 41 milijardu eura dok, poređenja radi, najveće kompanije u BiH imaju godišnje prihode od oko pola milijarde eura. Firma koja bi bila dobavljač “Continentalu” mogla bi zaraditi do 5 miliona eura godišnje.

Jedan od giganta koji traži dobavljače na Balkanu je i „Schaeffler AG“ koji ima 90.000 zaposlenih i prihode od 14 milijardi eura, i također se bavi automobilskom industrijom i drugim granama industrije.

Među firmama je i “Bosch Rexroth AG” sa 30.000 hiljada zaposlenih i prihodima od 5,4 milijarde eura.

Tu je i kompanija CLAAS sa 11.300 zaposlenih i prihodima od 3,8 milijardi eura, a njen dobavljač može zaraditi do 10 miliona eura. Firma se bavi privrednim mašinama.

Među zainteresovanim kompanija je i GEA Group, jedan od najvećih svjetskih dobavljača opreme i proizvodne tehnologije u prehrambenoj industriji i energetici, s godišnjim prihodima od 4,6 milijardi eura.

Osim ovih, još je nekoliko kompanija čiji prihodi premašuju iznos od milijardu eura.

Inače, cilj projekta je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja.

Zainteresovane njemačke kompanije dolaze uglavnom iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj kompanija iz elektro i elektronskog sektora.

Rok za prijave je 16.4.2018.

Konferencija je projekat njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME), njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnji i razvoj (BMZ), njemačkog Saveznog ministarstva za privredu i energiju (BMWi), te njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK).

Izvor: biznisinfo.ba

KORISNI LINKOVI

Klikom na sličicu možete posjetiti korisne web stranice.   

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…