Skandal: Velike slovenačke kompanije ucenjuju radnike iz inostranstva

Od njih najčešće traže da kompaniji nadoknade troškove dobijanja radne dozvole ako je napuste ranije nego što je dogovoreno, a takav zahtev se obično nalazi u ugovoru o zaposlenju ili specijalnom ugovoru, prenela je STA.

Goran Lukić i Goran Zrnić iz Savetovališta za radnike imenovali su dve kompanije koje postavljaju takve zahteve - građevinsku kompaniju CPG VG i firmu Siliko. 

Foto: Thinkstock
Prema ugovoru sa CPG VG, poslodavac pokriva troškove dobijanja radne dozvole za radnika i troškove za nacionalnu profesionalnu kvalifikaciju. Ali ako radnik napusti posao za manje od tri godine, mora da plati 1.500 evra za pokrivanje tih troškova. 

Slično tome, Siliko sklapa poseban sporazum sa svojim radnicima u kome stoji da je trošak kompanije za dobijanje radne dozvole za radnika 500 evra. Ako radnik napusti posao, on mora kompaniji da nadoknadi iznos i druge moguće troškove, stoji u ugovoru. 

Zavod za zapošljavanje odgovorio je rekavši da prema sporazumu o zapošljavanju bosanskih državljana u Sloveniji te troškove pokrivaju poslodavci, tako da su takvi ugovori "neprimereni, odnosno kršenje člana 9. sporazuma".

b92

KORISNI LINKOVI

Klikom na sličicu možete posjetiti korisne web stranice.   

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…