Pismo:

Kako napraviti oglas koji će privući dobre kandidate?

Dragi poslodavci,

Da li ste imali problem sa malim brojem prijava na oglas za zapošljavanje i da li su se prijavili kandidati koji su dovoljno stručni i kvalitetni?

Da li su za to odgovorni samo posloprimci?

Istraživanja pokazuju da će prosječan poslodavac potrošiti samo dvije minute na čitanje jedne biografije ili molbe.

Jeste li se zapitali koliko će se vremena prosječan posloprimac posvetiti čitanju oglasa za posao?

Mnogi oglasi za posao se pišu na način da poslopromci steknu dojam da se njima čini usluga pozivajući ih da se prijave na oglas. Ovakav stav obeshrabruje dobre kandidate da se prijave na oglas i da ponude svoju stručnost.

Ako uzmemo o obzir nedostatak stručnih kandidata, onda moramo shvatiti da proces zapošljavanja treba da bude na partnerskoj osnovi.

Tražioci posla veoma cijene svoje vještine i iskustvo i ako želite da se prijave na Vaš oglas, trebate da se prilagodite njihovim željama i potrebama.


Šta je to što oglas za posao čini primaljivim?

 

1. Kada odlučite objaviti oglas za posao, potrebno je da odaberete način oglašavanja.

Mnogi poslodavci ili nisu u mogućnosti ili ne žele da ulažu finansijska sredstva u oglašavanje radnih mjesta i opredjeljuju se za dostupne besplatne kanale koji im donose kvantitet, ali ne i kvalitet. Takav vid oglašavanja je najskuplji, jer odnosi previše vremena na selekciju i razvrstavanje prijava. Mnogo je lakše komunicirati sa 5 kvalitetnih kandidata, nego sa 50 kandidata koji imaju pogrešne vještine i struku. Najbolja posjećenost ne znači da ćete imati kvalitet i da ćete dobiti to što tražite.
Načine i vrstu oglašavanja poslodavac treba da odabere u zavisnosti od vrste posla, mjesta rada i sl.

2. Izdvojite se iz mase drugih oglasa

Stavite se u poziciju kandidata koji konkuriše na poziciju. On traži najbolje za sebe i Vaš oglas će ga privući ako je drugačiji od drugih. Koristite ključne riječi koje se odnose na radno mjesto i koje će privući kvalitetne kanditate. Oglas uz korišćenje dizajna Vaše kompanije će Vam obezbijediti veću vidljivost.

3. Opis posla

Svjedoci smo da je opis posla za pojedinu poziciju u svim oglasima isti. Jako mali broj kompanija se odlučuje da opiše posao sa detaljima koji su specifični za tu kompaniju i da na taj način radno mjestu učini što privlačnijim. Klasični opis posla iz sistematizacije radnih mjesta neće imati preveliki efekat motivacije na kandidate. Par specifičnih zadataka će Vaš oglas učiniti potpuno drugačijim.

4. Naziv radnog mjesta

Danas smo u prilici da vidimo oglase sa istim »zvučnim« radnim mjestom, a sa potpuno različitim opisom zadataka. Također, uočen je trend korišćenja naziva radnih mjesta koja su nerazumljiva i za koje kandidati moraju pogledati kompletan oglas da bi znali o kojem radnom mjestu se radi. 
Naziv radnog mjesta uveliko određuje da li će kandidat uopšte pogledati oglas. Zbog toga je potrebno da u nazivu radnog mjesta, što je moguće više, kandidat prepozna o čemu se radi.

5. Posebne pogodnosti

Mnoga radna mjesta podrazumijevaju određene povlastice, ali to nije navedeno prilikom objave oglasa. Zašto i to ne staviti u oglas, imajući u vidu da su to veoma bitne činjenice koje će privući kandidate? Korišćenje službenog telefona, laptopa, automobila, mogućnost edukacije i usavršavanja sl. su izuzetno privlačne stavke u oglasu, te na taj način pokazujete koliko Vam je bitno i radno mjesto i kandidat koji se prijavljuje.

6. Isključujući uslov

Ukoliko želite da olakšate selekciju i odabir, opredjelite se za uslov koji kandidati moraju ispuniti da bi njihova molba za posao bila razmatrana. Evo primjera:
Ako Vaše radno mjesto zahtijeva poznavanje enleskog jezika, navedite da ćete razmatrati samo prijave koje su pisane na engleskom jeziku i sl.
Na taj način ćete isključiti sve kandidate koje niste mislili kontaktirati i umanjiti vrijeme potrebno za selekciju.


Iskreno se nadamo da smo svojim savjetima pomogli da Vaš oglas bude atraktivan i vidljiv za najbolje kandidate.

Želimo Vam puno uspjeha u pronalasku i zadržavanju najboljih zaposlenika.