Pismo:

40 posto mladih našlo posao uz pomoć Kluba za traženje posla

U okviru reforme Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, koju provodi Projekat zapošljavanja mladih (YEP) a podržava Vlada Švicarske formiran je Klub za traženje posla – aktivna mjera namijenjena dugoročno nezaposlenim mladim osobama.

Voditeljica Kluba, Samra Abidović pojašnjava kako svaki mjesec se formiraju grupe sa kojima se aktivno radi tokom tri sedmice. Fokus grupnog rada je kako odgovoriti zahtjevima poslodavaca i brzim tržišnim promjenama. Ona navodi da oko 40 posti njih koji prođu Klub pronađu posao, što je za ovaj vid podrške Zavoda jako dobar i ohrabrujući rezultat.

“Klub osim obuke, pretraživanja oglasa i simulacije razgovora sa poslodavcem nudi i grupnu podršku nezaposlenima koji imaju zajednički cilj a to je pronaći posao u što kraćem roku. Učesnici kluba ostvaraju dodatne bodove ukoliko apliciraju na javne pozive Zavoda”, te najavljuje da će biti objavljen Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta.

 

Izvor: yep