Pismo:

Ambasada SAD: Grantovi

Ambasada SAD otvara poziv za grantove  interetničko pomirenje i omladinske kampove.

Ohrabruju su inicijative za srednje i velike omladinske kampove (više od 50 učesnika/ca) osmišljene izričito da promovišu interakciju, razvoj tolerancije i pomirenje između vjerski i geografski različitih zajednica mladih u Bosni i Hercegovini (14-25 godina). Aplikanti moraju biti u stanju pokazati prošli rad u organiziranju kampova slične veličine sa učesnicima/ama iz entiteta, svih etničkih grupa i manjina. Projekti koji se bave jednom ili više sljedećih tema će biti prioritetno razmatrani:

  • Podijeljene zajednice: projekti koji podržavaju okupljanje susjednih ili zajednica u blizini koje su imale malo kontakata od rata.
  • Fragmentirano obrazovanje / dvije škole pod jednim krovom: projekti koji se bave školskom segregacijom ili drugim pitanjima koja dijele učenike/ce duž etničkih linija. Projekti trebaju pomoći uklanjanju prepreka integraciji u obrazovanju.
  • STEAM projekti: korištenje nauke, tehnologije, inženjeringa, umjetnosti, robotike, i matematike kako bi povezali mlade ljude preko etničkih linija.
  • Vraćanje dostojanstva žrtvama rata: projekti koji uključuju mlade u aktivnosti vraćanja dostojanstva žrtvama rata i žrtvama seksualnog nasilja i/ili logora svih etničkih grupa
  • Marginalizirane grupe: projekti koji potiču saradnju između marginaliziranih manjinskih grupa iz različitih etničkih zajednica, uključujući (ali ne ograničavajući se na) raseljene osobe, osobe s invaliditetom, osobe u socijalno-ekonomski nepovoljnom položaju, LGBT osobe, Rome i ostale.

Vrijednost prijedloga projekata ne bi trebala prelaziti 50.000 dolara.

Rok za predaju prijedloga projekata Uredu za odnose sa javnošću je utorak, 17. januar/siječanj 2017. godine do 17:00 sati.

Više informacija o programu te načinu apliciranja mžete pronaći ovdje.