Pismo:

Brčko: Nezaposlenim majkama naknada od 416 KM

Nezaposlene majke iz Brčko distrikta ubuduće će mjesečno primati 416 KM, odnosno skoro 300 maraka više u odnosu na dosadašnjih materinski dodatak od 125 KM.

Povećanje materinskog dodatka uslijedilo je nakon usvojenih izmjena Zakona o dječijoj zaštiti te je produžen period tokom koga će primati naknadu. Zakon je sada definisao da umjesto dosadašnjih 15 odsto primaće 50 odsto prosječne neto plate u Distriktu, pa će materinski dodatak umjesto 125 KM iznositi 416 KM mjesečno.

 

Sa tri mjeseca period isplate ovog dodatka povećan je na godinu dana za svako novorođeno dijete, a za blizance na 18 mjeseci.

– Krenuli smo sa tehničkim izmjenama, ali su amandmanima poboljšana prvobitna riješenja posebno u smislu veće brige o novorođenoj djeci nezaposlenih majki. Suština je da je sada i nezaposlenim majkama obezbjeđena naknada u periodu od godinu dana kao što je imaju zaposlene majke i da je materinski dodatak znatno veći nego je bio prije izmjena – kaže Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu.

Isplata uvećanog materinskog dodatka će početi odmah nakon što Zakon o izmjenama dopunama Zakona o dječijoj zaštiti stupi na snagu, a za ovu svrhu ovogodišnjim budžetom su obezbjeđena potrebna sredstva. Ostvarivanje prava na materinskih dodatak na godišnjem nivou koštaće 1,1 milion KM.

Izvor: E-Brčko