Pismo:

Brčko: Održane prezentacije za osnovce u sklopu projekta „Program karijernog usmjeravanja i savjetovanja“

Organizator ovog projekta je Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BiH i Omladinskim centrom „Vermont“.

Danas su u plesnoj sali Omladinskog centra „Vermont“ Brčko održane prezentacije za osnovne škole na području Brčko distrikta, a sve to u sklopu projekta „Program karijernog usmjeravanja i savjetovanja“.

Organizator ovog projekta je Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BiH i Omladinskim centrom „Vermont“.

Učenicima su prezentovane informacije vezane za mogućnost nastavka školovanja, a samim tim i zapošljavanja. Cilj prezentacija je jačanje rada u osnovnim školama i podizanje svijesti o važnosti pravovremenog planiranja karijere.

Na prezentacijama su učestvovala četiri pedagoga iz četiri srednje škole Brčko distrikta, te koordinatori aktivnosti projekta „Program karijernog usmjeravanja i savjetovanja“.

Obrazovni sistem je jako fleksibilan

„Ove godine predstavnici svih srednjih škola zajedno predstavljaju ona zanimanja koja će da upišu iduće školske godine i to je odlična prilika za buduće srednjoškolce da na jednom mjestu dobiju sve najbitnije informacije vezane za konačni izbor srednje škole.

U okviru ovih prezentacija, neke od mojih kolega govore o tome da je ovo najvažnija odluka, od koje zavisi kasnije životno usmjerenje, međutim ja sam se potrudio naglasiti đacima da ova odluka jeste važna, ali ne od presudnog značaja, iz razloga što je naš obrazovni sistem jako fleksibilan, tako da oni i kada upišu prvi razred srednje škole i shvate da to zanimanje ipak nije u sferi njihovog interesovanja, imaju mogućnost prema zakonu da u okviru prvog polugodišta podnesu zahtjev za prelazak na neko drugo zanimanje.

Također, učenici koji završe četverogodišnju srednju školu, imaju priliku da upišu bilo koji fakultet, odnosno srednja škola nije vezana za izbor fakulteta“, kazao je Edin Mujić, pedagog Tehničke škole Brčko.

 

Kancelarija za karijerno savjetovanje

„Osnovci će, na osnovu današnjeg predavanja, moći zaokružiti sve informacije koje su do sada skupili o srednjoškolskom obrazovanju, te pravilno odabrati svoj put. Osim prezentacija pedagoga srednjih škola, Zavod za zapošljavanje je prezentovao sve podatke sa Zavoda, kako bi i to uzeli u obzir prilikom odabira srednje škole.

Svim profesorima je cilj da učenici što manje upisuju pogrešne srednje škole i fakultete, kako ne bi stvarali kadar koji se neće moći zaposliti u Brčko distriktu“, izjavio je Damir Radenković, predsjednik Omladinskog centra „Vermont“ Brčko.

Dodaje da je Omladinski centar Vermont otvorio Kancelariju za karijerno savjetovanje gdje su zaposlili dva psihologa, koji zajedno sa učenicima rade testove o njihovim kompetencijama, te na osnovu toga predlažu koju obrazovnu školu da upišu u budućnosti.

Kancelarija je otvorena svaki dan, pa učenici mogu doći sami ili sa roditeljima i dobiti potrebne informacije koje bi im mogle pomoći u odabiru budućeg zvanja.

 

izvor otisak ba