Pismo:

Brčko: Prilikom zapošljavanja vrednovati socijalni status

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je danas da je neophodno pristupiti izmjenama propisa u oblasti zapošljavanja kako bi se uzeo u obzir kriterijum socijalnog statusa prilikom prijema na radna mjesta u upravi distrikta.

-U cijeloj BiH, pa tako i u distriktu, primjetan je trend raslojavanje stanovništva,a naša zakonska i druga rješenja, na žalost, tome pogoduju. Zato ću zatražiti da se pod hitno u naše propise ugradi odredba o tome da kandidati na konkursu, u čijem domaćinstvo niko ne radi, dobiju dodatni broj bodova na intervjuu za posao. To se može odnositi i na samohrane roditelje-izjavio je Milić.

sinisa-1012 

Gradonačelnik smatra da takvi kandidati svoj status i pravo na dodatni broj bodova treba da da  ostvaruju dostavljanjem potvrde iz zavoda za zapošljavanj  za svakog člana domaćinstva sa kućne liste ili potvrdom PIO, ako je član domaćinstva penzioner. 

-Naravno da se u upravi traže najsposobniji, ali mi smo i do sada vodili računa o tome da zadovoljimo nacionalnu i  polnu strukturu prilikom zapošljavanja, pa ne vidim razlog zašto bi uvođenje  i ovog socijalnog kriterijuma predstavljalo problem. Naprotiv, ovo je  način da pokažemo malo više senzibiliteta za osjetljive kategorije i pokušamo da spriječimo nepotizam-kaže gradonačelnik Milić. 

On je rekao da ne želi ni da pomisli da bi bilo koja politika mogla biti protiv ovakvog prijedloga.

Izvor : infobrcko.org