Pismo:

CV bez radnog iskustva

Mislite da je nemoguće napisati kvalitetan CV dok nemate radnog iskustva? Ništa nije nemoguće.

Kada se prvi put prijavljujete za neki posao, obično mislite da nema se tu puno šta napisati. Ali zapamtite, malo je puno!

Prije svega, kada pišete svoju prvu biografiju, pišite na bijelom papiru, bez ukrasa, bez „italic“ opcije, i prevelikog formata slova. Ono što treba da naglasite jesu vaše ime i prezime, vaše kontakt informacije i obrazovanje. Vrlo je važno da spomenete završenu školu ili fakultet. Objasnite smjer u tom obrazovanju i ono čemu težite kroz to, šta ste sve naučili tokom školovanja. Kada spomenete kojim poslovima težite, opišite sebe i svoje vještine kojim biste mogli doprinjeti na određenoj poziciji koja vas zanima. Potrudite se da to ne bude opširno i da ne izlazi iz konteksta teme. Sve što trebate opisati neka stane u dvije – tri rečenice.

Navođenje nekog hobija il neke interesantne zanimacije pored posla, svakako je zanimljivo poslodavcu jer to mu govori da je vaš privatni život također ispunjen i da radite na sebi.

Volontiranje, praksa i usavršavanje kroz dosadašnje školovanje otvaraju mnoga vrata na raznim poslovima. Time pokazujete da ste stekli neko iskustvo i radne navike a i da ste organizovani vremenom i obavezama. Kroz volontiranje i praksu stičete vještine koje može posjedovati jedan kvalitetan radnik s velikom motivacijom za napredak, što može pomoći samom radniku a i kompaniji u kojoj se zaposli.

Preporuke iz škole ili fakulteta su velika pomoć. Pitajte profesore da vam sastave kratke preporuke, gdje mogu iskazati vaša dosadašnja zalaganja na raznim projektima. To svakako pomaže kao i sve prethodno navedeno.

Strani jezici, računarske sposobnosti i u nekim slučajevima vozačka dozvola se smatraju pod vještinama na koje poslodavac vrlo često obrati pažnju. To vam može biti jedan od eliminatornih uslova, sve zavisi o kojoj poziciji je riječ.

Ubacite i lične interese, jer sve što želite postići u jednoj kompaniji poslodavac smatra da je to ono što vam on može ponuditi, samim tim što ćete težiti izgraditi sebe kao boljeg radnika a to svakako kompaniji imponuje u poslovanju.

Za kraj, budite realni. Nemojte se prijavljivati za pozicije gdje je jasno naznačeno da kandidat treba da ima  „više godina“ radnog iskustva. Birajte oglase za pripravnike, ili gdje radno iskustvo nije uslov.

 

Autor:
Emina Švrakić

izvor: blog.zaposli.se