Pismo:

Firme se na potpuno pogrešan način obraćaju kandidatima za posao!

U aprilu 2017. godine, firma Linkedln je uradila anketu sa 14 000 radnika iz više od 20 zemalja širom svijeta, uključujući i 7 700 radnika koji su sa radom počeli u novoj kompaniji u protekla tri mjeseca.

Anketa pokazuje čemu kandidati pridaju važnost kada traže posao. Zaključak socijalne mreže LinkedIn je: Firme propuštaju u svim industrijama da privuku najbolje profesionalce zbog nedostatka informacija o firmama! 91% stručnjaka i top-menadžera je reklo da su otvoreni za novo radno mjesto. 57% se osjeća polaskano kada im se firme obraćaju.

Međutim, takođe je zaključeno da kandidati ne žele samo suvoparne oglase za posao, već informacije o firmi. 74% ispitanika ovom faktoru pridaje veliki značaj. 38% ispitanika je navelo da je uvid u korporativnu kulturu obavezna stvar prije nego što se počne sa bilo kakvom komunikacijom u vezi zaposlenja.

S druge strane, 68% radnika koji su nedavno promijenili svoje radno mjesto je reklo da su vrlo malo znali ili da nisu znali ništa o njihovim trenutnim poslodavcima prije nego što su počeli sa radom. To za firme nedvosmisleno znači, da bi idealne kandidate mogle da traže u mnogo većem Talent Pool-u kada bi bile transparentnije i kada bi kandidatima ponudile adekvatne informacije o firmi i potencijalnom radnom mjestu.

Studija je takođe pokazala da 18% kandidata za posao nema jasnu sliku o tome kako je raditi u kompanijama za koje apliciraju. Oni žele detaljne informacije o mogućim budućim poslodavcima.

Barbara Wittmann iz Linkedln-a kaže, da je uz sadašnju malu stopu nezaposlenosti talenata tržište rada radikalno usmjereno na svakog pojedinačnog kandidata. Danas stručnjaci i top-menadžeri mogu birati posao iz raznovrsne ponude. U budućnosti će se između firmi voditi „bitka“ za dobre kandidate. Direktori firmi moraju da razmišljaju strateški i da rade na tome da osvoje najbolje kandidate, kaže Barbara Wittmann.

Wittmann navodi da Employer Branding danas za firme postaje ključna stvar i daje za firme par savjeta:

  • Slušajte unutrašnjost svoje firme. Da bi razumjeli kakva je percepcija vaše firme, prvo razgovarajte sa svojim zaposlenima, jer oni već poznaju firmu. Idealno bi bilo da vaši radnici anonimno ocijene kako je raditi u vašoj firmi i da na osnovu toga testirate da li takvu sliku želite da imate prema vanjskom svijetu ili morate nešto mijenjati.
  • Budite maksimalno transparentni. Obezbijedite na stranicama vaših firmi što je više moguće informacija koje bi vašim kandidatima bile od značaja. Kontaktirajte takođe agencije koje se bave Employer Brandingom i napravite svoj plan.
  • Povežite vaše HR i marketing odjele. Marketing tim će vašem HR timu sigurno prenijeti nove ideje kako da na što bolji način komuniciraju sa ciljnim grupama.
  • Postavite svoje zaposlene kao ambasadore vaših firmi i ohrabrite ih da daju objektivne ocjene. I negativne ocjene su za vas bitne informacije i vi iz toga možete takođe da naučite mnogo. Ne postoji bolji način da dobijete titulu najbolji poslodavac nego da to kažu vaši zaposleni.

LinkedIn istraživanje otkriva glavne razloge koji motivišu radnike da traže novo zaposlenje. Zbog čega radnici napuštaju firme?  62% kandidata je izjavilo da je loše i nestručno upravljanje firmom razlog njihovog napuštanja, 53% je izjavilo da je napustilo firmu zbog nekompatibilnosti sa svojim interesima i vrijednostima. Tek na trećem mjestu slijedi zarada sa 48%.

 

izvor: blog.kazoze.com