Pismo:

Gradonačelnik Brčkog: Reformski paket nema alternativu – reforma Zavoda mora uspjeti

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta je aktivno uključen u reformu koju provodi Projekat zapošljavanja mladih uz podršku Vlade Švacarske u pet kantonalnih Javnih službi za zapošljavanje i Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske. U skladu sa planiranim aktivnostima 27.03. je u Brčkom održan peti sastanak Radne grupe koju čine predstavnici Zavoda i Projekta zapošljavanja mladih. Teme današenjeg sastanka su revidiranje investicionog plana koji je ranije dogovoren, predstavljanje analize potreba za obukom koja je provedena u prethodnom periodu sa ciljem izrade detaljnog plana obuka te će biti predstavljena i analiza nivoa zadovoljstva učesnika u aktivnoj mjeri Klub za traženje posla.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, g.Siniša Milić danas je domaćin sastanka sa delegacijom Ambasade Švicarske, rukovodiocem Projekta zapošljavanja mladih (YEP), i menadžmenta Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH. Ovom prilikom bilo je govora o zajedničkoj podršci ovoj ustanovi jer se trenutno priprema nova poslovna infrastruktura Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, koji će biti prilagođen novim proceedurama rada, u kojem će se nezaposlenim biti omogućene daleko kvalitetnije usluge nego što je to do sada bio slučaj. Gradonačlenik Brčko Distrikta je u toku sastanka naglasio da Reformski paket nema alternativu – reforma Zavoda mora uspjeti.

Do sada je u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta preduzet niz koraka koji vode ka modernoj službi pa je tako u funkciji nova web stranica, usvojen je interni dokument za rad Zavoda-Uputstvo za rad u ZZZBD kojim su definisani novi poslovni procesi, zaposlenici su prošli Program Uvodne obuke kako bi se njihove vještine za rad prema novom modulu rada unaprijedile, uvedena je aktivna mjera grupnog savjetovanja Klub za traženje posle, a sve ove aktivnosti će biti prezentovane gradonačelniku Brčko distrikta. Tokom vikenda je završeno brendiranje ulaznog portala Zavoda kako bi se i na ovaj način podigla svijest kod nezaposlenih i ukazalo na mogućnost korištenja novih usluga.

Pored reforme Zavoda, sa gradonačelinkom je razgovarano o Švajcarskoj strategiji podrške Bosni i Hercegovini, te drugim projektima koji se implementiraju u Distriktu.