Pismo:

Hrvatska uvozi radnike iz BiH

U Hrvatskoj se na birou trenutno nalazi 185 000 nezaposlenih, ali i pored tog broja, do ljeta će nedostajati 100 000 radnika koji su potrebni za sezonske poslove. Njihovo Ministarstvo rada i Vlada RH su se odlučili na uvoz radnika iz susjedne BiH, ali i Ukrajine.

U ministarstvu zasad ne žele otkriti koliki uvoz radnika će dozvoliti prvo iz BiH. Potvrdili su da će ministar Pavić u ponedjeljak otputovati u Ukrajinu i s ukrajinskim kolegom potpisati memorandum o saradnji, što je prvi korak prema sporazumu kojim će se definisati koliko će radnika i kad Hrvatska uvesti iz te zemlje.

Osim toga, dogovaraju konačna stajališta za pregovore o uvozu dodatnih radnika iz BiH. Ti novi radnici ne spadaju u već odobrenu kvotu o zapošljavanju 31 000 stranaca za ovu godinu. Oni su dodatna radna snaga.

radnici-Custom-696x464 

Iz ministarstva objašnjavaju da su se morali odlučiti na taj potez, ali će prvo pokušati angažovati domaću radnu snagu.

Ko tri puta odbije prekvalifikaciju, izbrisaće ga

Među svim domaćim nezaposlenima sprovedena je anketa i njih 24 000 iskazalo je želju da radi u turističkoj sezoni, pa će ih sad spajati s poslodavcima. Nakon toga idu prekvalifikacije za 8 000 nezaposlenih za poslove u metalskoj industriji, ugostiteljstvu i građevinarstvu. Ko tri puta odbije prekvalifikaciju, izbrisaće ga.

I pored takvog plana, ostaje više od 150 000 očito trajno nezaposlenih. Zato se računa na nove kvote iz BiH i Ukrajine.

– Te zemlje su i kulturološki slične i imamo dobre odnose, a u Hrvatskoj mogu dobiti bolje plate nego u svojoj zemlji – objašnjavaju iz Ministarstva rada.

Prosječna plata u Ukrajini je oko 460 KM

Definisaće se tačan broj radnika koji nam trebaju za sezonsko, kao i broj onih koji će moći dobiti cjelogodišnji, stalni posao. Pregovaračka stajališta sa BiH su već pri kraju, a u ministarstvu zasad ne žele otkriti koliki uvoz radnika će dozvoliti prvo iz BiH, a zatim iz Ukrajine. U Ukrajini, zemlji s 45 miliona stanovnika, prosječna plata je 1 760 kuna (oko 460 KM). 

I u BiH je sve manje radne snage podobne za poslove u Hrvatskoj uprkos više od 400 000 nezaposlenih u toj zemlji.

Nebojša Biškup, čelnik Manpower grupe, koja je sprovela istraživanje i procijenila da će nam nedostajati 100 000 radnika, rekao je da zbog nedostatka radne snage u Hrvatskoj neće biti ostvarene niti planirane stope rasta privrede.

Na birou je trenutno oglašeno 27 500 radnih mjesta. Krajem 2017. RH je imala 60 000 više zaposlenih nego godinu dana ranije. Stopa rasta zaposlenosti od 3,8 odsto je treća u EU za prošlu godinu.

(24sata)