Pismo:

Hrvatskoj potrebno 100.000 radnika iz BiH i inostranstva

Na Zavodu za zapošljavanje čeka oko 150.000, po svemu se čini, nezaposlivih ljudi bez adekvatnih kvalifikacija i volje za rad pod uslovima na tržištu.

S druge strane, ankete pokazuju da će do leta, Hrvatskoj nedostajati 100.000 sezonskih radnika. Odliv radne snage stvara dodatni pritisak (od maja i London otvara još jedna vrata), pa hrvatski košmar s kvalifikovanom radnom snagom tera na konkretne akcije. Kvote za uvoz sezonskih radnika, kao vatrogasna mera, nipošto ne odgovaraju potrebama, piše Slobodna Dalmacija. 

Vlada Hrvatske konačno se odlučila na dosad nezabeležen potez – posebnim međudržavnim ugovorima želi omogućiti dolazak hiljadama novih radnika. Pokrenut je, naime, postupak za sklapanje dva sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Jedan sporazum regulisaće sezonsko zapošljavanje radnika BiH, a drugi upućivanje radnika trgovačkih društava 

Oba sporazuma, što je posebno važno, omogućiće rad državljana BiH izvan odobrene godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca (za ovu godinu 31.000 uz 19.000 dodatnih zahteva). 

Dok traju usuglašavanja, Hrvatska priprema teren za sporazume u drugim državama. U Makedoniji i na Kosovu tražiće se građevinari i vozači, a u prvi plan iskaču Ukrajinci. U toj zemlji od 45 miliona stanovnika prosečna plata je tek nešto više od 200 evra.

Izvor: b92.net