Pismo:

Iduće sedmice konkursi za nastavni kadar

U naredni ponedjeljak će biti raspisani konkursi za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta u brčanskim školama.

Šef Odjela za obrazovanje Vlade Distrikta, Senad Osmanović, istakao je da će biti raspisano 100 pozicija, od kojih 60 u osnovnim i 40 u srednjim školama.

“Neka 31 pozicija će biti na neodređeno, a  na određeno vrijeme 59, u koje spadaju i spoljni saradnici. Najviše nedostaje profesora razredne nastave, fizike, matematike, mašinstva, s tim da prema obavještenju koje imam, na našem Zavodu za zapošljavanje postoji ovaj nedostajući kadar. Što se tiče deficitarnih zanimanja, ukoliko ih ne bude, nastavnici koji su već uposlenici, pokriće te časove sa prekovremenim satima”, pojasnio je Osmanović.

Kada je riječ o vjeroučiteljima u srednjim školama, bit će raspisan konkurs na neodređeno i za njih, a bit će raspoređeni u Ekonomskoj školi, te pokrivati i ostale tri srednje škole.

“Svake godine se vrši anketa za opredjeljenje, ili vjeronauke ili alternativnog predmeta etike. Opredjeljenost učenika u srednjim školama, za dvije godine otkad je vjeronauka uvedena, otprilike je na nivou kao i uosnovnim školama. Preko 90 posto roditelja se odlučuje za predmet vjeronauka” , dodao je Osmanović.

Iako konkursna procedura neće moći biti završena do početka nove školske godine, Osmanović je kazao, da će nastava ipak biti pokrivena u stopostotnom procentu, i to angažovanjem kadra po privremenim i povremenim poslovima.