Pismo:

Implementacija Reformskog paketa: Širenje koncepta Mobilnog biroa

Služba za zapošljavanje Bosansko – podrinjskog kantona je prije nešto više od godinu odlučila da promijeni pristup u radu sa nezaposlenima u ruralnim sredinama te je uz podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Vlade Švajcarske u svoj rad uvela koncept Mobilnog biroa.

Mobilni biro pruža usluge koje su uobičajene i kod “statičnih” biroa za zapošljavanje kao što je omogućavanje redovnih javljanja, dobijanje odgovarajućih uvjerenja ili posredovanje u zapošljavanju po zahtjevima poslodavaca, ali i informisanja nezaposlenih lica o mogućnostima koje im se pružaju.

09.05.2017. se u Sarajevu u prostorijama Projekta zapošljavanja mladih održava radni sastanak između zaposlenika Službe za zapošljavanje BPK koji pružaju savjetodavne i administrativne usluge nezaposlenima putem Mobilnog biroa Goražde, i predstavnika Radne grupe za implementaciju Reformskog paketa Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i predstavnika JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, a sa ciljem širenja koncepta Mobilnog biroa i u ove službe.

Tokom sastanka savjetodavci Mobilnog biroa Goražde su kolegama iz ostalih službi prenijeli iskustva u radu te predočili šta je sve neophodno da bi se koncept Mobilnog biroa uveo te kakvi su potencijalni problemi u radu sa kojima će se susretati.

Nakon što je ovaj koncept pilotiran u Službi za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona interes za njegovu primjenu pokazao je menadžement Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH koji je Programom rada za 2017. predvidio uvođenje metodologije Mobilnog biroa te je na današnjem sastanku predloženo da Mobilni biro u Brčkom obuhvati mjesne zajednice koje pripadaju Zoni Istok i Zoni Zapad, odnosno oko 5000 nezaposlenih lica, a preliminarne lokacije na osnovu broja nezaposlenih i geografske udaljenosti su: Rahić, Bijela, Stanovi, Brezovo Polje i Krepšić. Naredni koraci su održavanje sastanka sa predsjednicima mjesnih zajednica u Brčkom, Odjeljenjem u Vladi koje koordinira mjesne zajednice a zatim terenski obilazak radi utvrđivanja uslova za obavljanje aktivnosti.