Pismo:

Kroz klub za traženje posla prošlo 30, troje se zaposlilo

Klub za traženje posla pri brčanskom Zavodu za zapošljavanje uspješno je startovao s radom prije tri mjeseca. Do sada je obuku savjetodavnog procesa, a uz mogućnost izravnog kontakta s poslodavcem prošlo oko 30 Brčaka sa liste nezaposlenih osoba Zavoda. Klub je pored postojećih 26 na razini BiH nastao u sklopu potpore YEP projekta koji financira Švicarska ambasada.

„Proces saradnje sa nezaposlenim osobama u Klubu znači da oni sami apliciraju svoje učešće bez obzira na stručnu spremu i godine starosti. Dogovaramo mjesečno grupu s kojom radimo, a ona se sastoji od najmanje osam učesnika. Svima nama treba pomoć kada izlazimo na tržište rada, posebno kada je riječ o prezentaciji, na primjer, biografije poslodavcu kao bazi našeg predstavljanja. Tada mi na nivou grupe slušamo ostala iskustva i bez obzira ima li neko ili nema staža pravimo stimulaciju razgovora s poslodavcem“, objasnila je način funkcioniranja rada Ognjenka Spasojević, voditelj Kluba za traženje posla.

Nataša Lazić nosi pozitivna iskustva iz radionice kazavši nam da je kroz način interaktivne komunikacije imala priliku izreći sve ono što je proživjela tijekom traženja posla, te naučiti ono što nije znala prilikom prijave na posao.

Do sada su obuku prošle tri grupe, sa ukupno 30 učesnika od kojih se troje već zaposlilo, a naredna je planirana koncem listopada. Ovo je poziv svim zainteresiranim koji žele podršku u traženju posla, a vode se na evidenciji nezaposlenih osoba Zavoda, da se mogu prijaviti izravno u Zavodu ili on-line aplikacijom.