Pismo:

Kvaliteti zaposlenika koji su na cijeni kod poslodavca

Svaki poslodavac prilikom zapošljavanja ima sliku idealnog kandidata, koja se ne odnosi samo na njegovo obrazovanje, radno iskustvo, nego i na njegove lične kvalitete.

Kvaliteti zaposlenika  koji su najviše na cijeni obuhvataju:

  1. SPOSOBNOST ODREĐIVANJA PRIORITETA

Zaposlenik koji zna odrediti prioritete znat će koje zadatke mora brzo uraditi jer je to bitno za kompaniju, a koji mogu čekati. Sigurno ćete se ”zatrpati” poslom i teže ćete ispunjavati osnovne zadatke u roku ukoliko ne budete znali odrediti koji su to prioriteti u samom početku radnog dana.

  1. ISTRAJOST

Istrajnost je nešto što odlikuje osobe koje su spremne da se posvete poslu i vrjedno rade – a to je ono što bi svaki poslodavac poželio da njegov zaposlenik posjeduje. Ova osobina je posebno značajna za rad na duge staze – jer svaki posao može u početku djelovati lako, kada je entuzijazam na vrhuncu, ali kada se pokažu prve prepreke – onda do izražaja dođu samo oni koji su istrajni.

  1. SPOSOBNOST RADA U TIMU

Timski rad je ključan da kompanija bude održiva. Ukoliko ne znate komunicirati sa svojim kolegama, ne znate rješavati konflikt ili ga čak izazivate to će se i odraziti i na vaše poslovanje. Timski igrači uvijek zadržavaju svoju profesionalnost u radu bez obzira koliko simpatišu svoje kolege.

  1. ORGANIZOVANOST

Već je poznato da je tajna svakog uspjeha ”planiranje”. Organizovane osobe imaju unaprijed isplanirane radne zadatke, poštuju rokove, usmjereni su u potpunosti na kompletnom izvršenju radnih zadataka. Organizovane osobe su često i dosta profesionalnije i produktivnije.

  1. KOMUNIKATIVNOST

Ovo ne znači da znate pričati bez prestanka nego da znate komunicirati na različitim nivoima. Komunikativni zaposlenici, posebno ako se radi o zaposlenicima iz sektora prodaje koji donose veće prihode kompaniji, sposobni su komunicirati ( slušati i razumjeti) sa svojim poslodavcem, kolegama kao i poslovnim partnerima (prepoznati njigove želje i riješiti njihov problem ).

  1. MOTIVISANOST

Jedno je sigurno, a to je da ukoliko niste motivisani vaši poslovni rezultati neće biti bolji, a u krajnjem slučaju mogu se i pogoršati. Motivisani zaposlenici, razvijaju svoje poslovanje, sebe, unapređuju svoje radno mjesto jer uvode promjene. Motivisanost utiče na kreativnost i sposobnost donošenja kvalitetnih odluka, zato se uvijek trudite da i kada vam padne motivacija da radite na tome da je ponovo pronađete.

 

Autor :
Danijela Salahović

Preneseno sa blog.zaposli.se