Pismo:

Odobreni kriteriji za raspodjelu grantova iz oblasti kulture i sporta

Lokalna Vlada danas se očitovala i oko kriterija za korištenje grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama za 2017. godinu, po javnom pozivu, u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu kao i o Programu utroška sredstava tekućih grantova u ovom odjeljenju – IV dio.

Kriteriji za raspodjelu grantova iz oblasti sporta i kulture su usvojeni, a na taj način su stvoreni uslovi da sva sredstva koja su predviđena za ove namjene mogu biti raspoređena nakon objavljivanja javnog poziva i utvrđivanja ispunjenosti uslova podnosilaca zahtjeva.

“Postoji niz uslova koje moraju ispunjavati, između ostalog da se bave djelatnošću za koju su registrovani, da su opravdali sredstva iz prethodne godine, da imaju program rada i da se ponašaju na način kako je predviđeno u programu bavljenja tim djelatnostima kojima se bave”, rekao je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević.

“Milion i petsto hiljada maraka su sredstva koja su predviđena u Odjeljenju, a 2,2 miliona su pozicionirani grantovi koje su poslanici u Skupštini Brčko distrikta izvojili za te namjene, a koja će rasporediti Odjeljenje”, pojasnio je Gudeljević.

Osim ovih grantova usvojen je i Program utroška sredstava tekućih grantova organizacijama poput Razvojno garantnog fonda, što predstavlja grantove privatnim preduzećima na osnovu zakona o podsticajima u privredi.

Oko osam miliona maraka je predviđeno za podsticaje na osnovu Zakona o podsticajima privrede u Brčko distriktu. 1,8 miliona je predviđeno za Razvojno-garantni fond za subvencionisanje dijela kamata, koje će oni po svom programu rasporediti nakon raspisanog javnog poziva.