Pismo:

Osmijeh zadovoljstva

Uz podršku Zavoda ideja može postati stvarnost.

Od završetka srednje škole do pokretanja vlastite djelatnosti, Duško Letić, osnivač “3D Lab” d.o.o.  proveo je desetak godina u traženju zaposlenja i nastavku formalnog i neformalnog obrazovanja. Po zanimanju tehničar računarstva, brzo je shvatio prednosti koje donosi tehnologija ali je i uvidio da na tržištu rada nije bilo dovoljno sluha za koristi koje bi svojim vještinama mogao donijeti pojedinim ordinacijama, koje teško odstupaju od starih načina rada i zadržavaju zastarjele metode rada. Za njegovu poslovnu ideju su bila  potrebna određena finansijska ulaganja koje Duško nije mogao jednostavno obezbijediti.

uspjesneprice

Saznavši da Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH unazad nekoliko godine u lokalnoj zajednici provodi Program samozapošljavanja, Duško je iskoristio priliku i aplicirao sa poslovnom idejom za proizvodnju medicinskih i stomatoloških  pribora (proizvodnja umjetnih zuba, mostova itd, izrađenih u zubotehničkim laboratorijama). Sredstva iz Programa omogućila su Dušku pokretanje vlastite djelatnosti i realizaciju dugogodišnje želje da koristi formalno obrazovanje i lične kompetencije i interesovanja. Obim posla je veoma brzo prerastao jednog čovjeka i uz odličnu uzajamnu saradnju sa Zavodom u prvoj godini poslovanja zaposlio je i teže zapošljivo lice, ali i mlađe lice sa evidencije Zavoda, te je broj zaposlenih proširio  i nakon isteka ugovorene obaveze iz Programa samozapošljavanja.

Kako bi Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH nastavio rad u procjeni i unapređenju mjera samozapošljavanja, podršku im je pružila Evropska unija kroz projekat „Unapređenje istraživanja tržišta rada“. Poboljšanje aktivnih mjera povećava šanse nezaposlenih na tržištu rada i efikasniju potrošnju javnog novca koja se ulaže u programe zapošljavanja. U kontekstu pomenutog, jedan od prioriteta Evropske unije u oblasti radne snage i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini jeste pružanje podrške usvajanju aktivnih mjera za tržište radne snage s ciljem borbe protiv nezaposlenosti.

Duško je u više navrata pružio podršku u prezentaciji preduzetništva kroz saradnju sa lokalnim partnerima i Zavodom kao i učešće na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja. Kako sam naglašava, svjestan je koliko je mladima potrebna podrška kod pokretanja djelatnosti, zbog čega je otvoren za saradnju sa mladim i inovativnim ljudima koji traže zaposlenje, a koji imaju ideje za unapređenje djelatnosti koje obavlja. „Naši klijenti od nas odlaze sa osmijehom, taj osmijeh nije samo njihov uspjeh, nego i naših zaposlenih i naše firme“, poručuje Duško.