Pismo:

PISA istraživanje i u Brčko distriktu

Tokom aprila i maja, u sve četiri srednje i Drugoj osnovnoj školi u Brčko distriktu, bit će sprovedeno PISA istraživanje koje ima za cilj da ispita u kojoj su mjeri učenici nakon završenog osnovnog obrazovanja pripremljeni za uključivanje u proces rada i aktivno učešće u društvu.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje će, u saradnji sa obrazovnim vlastima i školama, provesti PISA 2018 testiranje u Bosni i Hercegovini u cilju unapređenja kvaliteta, jednakosti i efikasnosti obrazovanja za sve učenike.

“Prva testiranja u Brčko distriktu će se obaviti 10. i 11. aprila u Gimnaziji, Ekonomskoj i Tehničkoj školi, a dobijeni rezultati neće uticati na ocjenjivanje učenika i nastavnika nego će ukazati na stanje u obrazovnim sistemima”, rekla je za Radio Brčko Danijela Ristanić, viši stručni saradnik za srednje obrazovanje i koordinator ispred Brčko distrikta za sprovedbu PISA istraživanja u Distriktu.

PISA istraživanje je međunarodno istraživanje u kojem je, do sada, učestvovalo više od million učenika i predstavlja procjenu znanja i vještina petnaestogodišnjih učenika iz čitalačke pismenosti, matematičke i pismenosti iz prirodnih nauka.

Ovo testiranje obuhvata ukupno 213 škola u BiH i u njemu će učestvovati više od 7.000 petnaestogodišnjaka iz čitave zemlje.

Preneseno sa: nula49

Izvor: radiobrcko