Pismo:

Popularni brčanski frizer poručio mladima: Učite zanate, kancelarije su pune

Kako smo i najavljivali, cilj nam je promocija mladih i uspješnih ljudi koji služe kao primjer drugima.

Elmedin Fazlić je uistinu jedan od primjera kako mlada osoba može uspjeti u svojoj ideji. Pored mnogih nedaća, privatnih obaveza i trenutne situacije kako u svijetu tako i u BiH, Elmedin nam donosi pozitivnu priču o svojoj poslovnoj ideji.

U prilogu donosimo kraći razgovor i nadamo se da ako niste do sada, da ćete poraditi na sebi i svojim kvalitetima.

Kako i kada ste počeli da se bavite poslom berbera ?

“Sasvim slučajno 2017-te godine kroz život se susrećem sa frizerskom školom. Napuštam tehničku školu zbog nezainteresovanja smjerom i prebacujem se za frizera i naravno završavam sa školovanjem.

Tako već kroz školu počinjem da radim u jednom gradskom frizerskom salonu i da se obučavam, gdje sam i nastavio raditi poslije školovanja. Naravno, počeo sam polahko da stvaram ciljeve, pa zbog boljih uslova mijenjam frizerski salon.

Međutim, sve dok nisam sam odlučio da otvorim svoju berbernicu, koja je sada poznata i jedina u gradu “Berbernica Majk”. Odlučio sam da ostanem u državi birajući teži put, ali isplatilo se rizikovati.

Stvorio sam porodični biznis, naučio sam suprugu zanatom i vjerovatno ću nastaviti da širim zanat berberizma. I naravno, nikad dosta znanja i ulaganja u samog sebe, tako da ću nastojati da što više radimo na tome da širimo znanje među ostalim kolegama širom BiH”.

frizer

Da li je krajnji cilj odlazak iz Bosne i Hercegovine?

Iz BiH mi se ne ide, niti sam ikad pomislio da negdje odem. Mislim da ne bi to dugo trajalo. Jednostavno nema tamo kisika za dušu, te bi ista brzo uvehla.Nema tamo tog duha i te pozitive balkanskih berbera, to jeste, da te berber dočeka sa šalom i osmijehom.

Većinom oni gledaju ljude kao 20 ili 30 eura. Jednostavno rečeno, komercijala im je dušu isprala.

Imate li neki hobi? Volim pecati jer sam odrastao u Brčkom na Savi. Djed me je uveo u taj penzionerski sport koji sada više omladina konzumira nego i jedan penzioner.I na taj način odmaram od svakodnevnice i brzog tempa života.

Izazovi i prednosti ?

Danas je veliki izazov pokrenuti biznis, ali opet se moramo nositi sa tim problemima i nekako izgurati, jer poslije kiše mora izaći sunce. Rizik je samo pokušaj nečega. Tako da ako padneš, ustani ponovo. Barem si pokušao nešto da uradiš. Mladi imaju mnoge prednosti.

Ja nisam imao priliku da ih iskoristim, jer danas je sve vezano za neke “štele”, pa se nisam usudio “štelovati” te neke stvari.

Sve manje je mladih u Brčkom. Podsticaji samozapošljavanja propadaju jer nema tih nekih kreativnih i produktivnih ideja.Moja poruka mladima je da iskoriste državu, a poslije da koriste državi, jer to je jedini spas za mlade. I naravno nije nam svima mjesto u kancelarijama. Zanati izumiru, a traženi su po gradu i to previše. Tako da, eto ideja…

Mnogo toga ste rekli, ali za kraj kakvu poruku šaljete mladima ?

Neka se drže svojih ciljeva i rade na sebi, Najbolja investicija je investirati u sebe. Učite zanate, kancelarije su pune.

otisak.ba