Pismo:

Posao u Njemačkoj

Od 01.01.2016 stupa na snagu novi uvjeti zapošljavanja za sve građane Balkan-a i pri tome Njemačka vlada je na svojim službenim stranicama pripremila osnovne informacije o “Životu i Radu u Njemačkoj”! Njemački federalni zavod za zapošljavanje želi pomoći u radu u Njemačkoj ili preusmjeravanje na njemačkom tržištu rada. Njihove usluge uključuju sveobuhvatno savjetovanje i informacije o dozvole za rad zahtjeva, potrebnu dozvolu boravka u pravnim osnovama! Informacije o boravku-životu-radu u Njemačkoj za građane Balkana možete pročitati na sljedećim Linkovima zavisno od vašeg maternjeg jezika i na Njemačkom jeziku.

Kao I u drugim zemljama, networking ponekad može dati rezultate, ali ako preporuka ne dolazi od bližih prijatelja ili saradnika najverojatnije nećete uspeti. Alternativa web portalima je poznavanje imena firme u kojoj tražite posao jer većina većih firmi na sopstvenim stranicama oglašava slobodna radna mesta. Ukoliko ovako tražite posao, obratite pažnju na sledeće stranice sajtova firmi: “Stellenangebote”, “Karriere” or “Vakanzen”. Značajan u traženju posla može biti I Linkedin profil, buduči da se na mreži redovno oglašavaju slobodna radna mesta prenosi blog.sljaka.com

Ko najlakše nalazi posao u Njemačkoj
Budući da je i njemačko tržište rada u krizi posao je teže naći nego ranije. Najtraženiji su kao I kod nas poslovi iz IT industije, kao I visokokvalifikovani stručnjaci. Ako spadate u jednu od ove dve oblasti ne bi trebao biti problem da nadjete zaposlenje.

Poslednjih nekoliko godina veoma su deficitarni I kadrovi iz oblasti medicine, kao što su negovatelji, medicinske sestre, ljekari opšte prakse I specijalisti.

Više inofrmacija pogledajte na web stranici: http://www.euskola.com/posao-u-njemackoj/