Pismo:

Priča o uspješnom samozapošljavanju u Brčkom

Kada čujete da neko plete mrežu i na taj način sebi priskrbi egzistenciju, prvo što padne na pamet je more, riba. Iako se priča dešava u Brčkom, nema veze ni s rijekom i ribom, ali ima sa dobrim odnosom vlasti, novca, mladosti i odlične ideje.

Umjesto da mreže za koševe, golove, kamione uvozimo iz dalekih zemalja, u Distriktu Brčko uspostavljen je projekat finansijske podrške Vlade samozapošljavanju osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Rezultati se veoma dobri. Tako su nakon obuke pojedinaci pokrenuli brojne poslove. Jedan od njih je i ovaj – pletu mrežu i zarađuju za život.

Ovaj posao pokrenula su prije nekoliko mjeseci dvojica entuzijasta iz Brčkog Muhidin Mešić i Miralem Bećarević. Prostor su osigurali od Vlade licitacijom, uredili ga, a potom sredstvima dobijenim od Brčanske vlade kroz projekt samozapošljavanja, pokrenuli posao. „Vidjeli smo da postoji velika praznina na tržištu u BiH, jer sve mreže koje se prodaju su uvoz iz Kine, Pakistana, Indije. Dugo smo istraživali tržište“, priča Miralem.

„Dobili smo 15.280 KM, od toga smo kupili četiri mašine, a ostatak smo upotrijebili za nabavku repromaterijala. Prodajemo na prostoru cijele BiH i sve radimo putem web stranice“, dodaje Mešić.

Trenutno je u ovoj manufakturi zaposleno troje ljudi, koji dnevno mogu ručno isplesti stotinjak kvadratnih metara mreže od kanapa koji proizvedu njihove mašine. S povećanjem tržišta, planiraju i nova zapošljavanja i proširenje proizvodnje.

U Brčkom su u protekle dvije godine pod okriljem Vlade realizovana dva projekta samozapošljavanja, koji su rezultirali pokretanjem 105 novih privrednih subjekata za šta je iz budžeta utrošeno milion i po maraka.

U prijedlogu budžeta Distrikta, koji još nije usvojen, za novi projekat samozapošljavanja planirano je 450.000 maraka, a bit će obuhvaćena i poljoprivredna djelatnost.

federalna.ba