Pismo:

Široka lepeza traženih zanimanja u Brčko distriktu BiH

 

(Brčko, 31.05.2021) Pred maturanticama i maturantima osnovnih i srednjih škola Brčko Distrikta jedna je od najvažnijih životnih odluka – odabrati školu, odnosno zanimanje kojim će se baviti u svojoj radnoj karijeri. Važne informacije o kretanjima tržišta rada i potrebama poslodavaca dobijene su na osnovu uvida u evidenciju broja nezaposlenih lica na Zavodu, koji aktivno traže zaposlenje, te realizovanog Istraživanja tržišta rada u Brčko distriktu BiH 2020/2021 koje će uskoro biti objavljeno. Aktivnost je provedena uz tehničku podršku projekta „Unaprjeđenje istraživanja tržišta rada“ koji finansira Evropska unija.

 „Ohrabruje nas činjenica da se među visokokvalifikovanom radnom snagom u 2021. traže menadžeri za marketing, arhitekti i doktori medicine što nam daje razlog za optimizam da se različite industrije oporavljaju od COVID-19 posljedica i da se mladim ljudima otvaraju mogućnosti i u ovakvim oblastima“, istakla je Tamara Duvnjak-Mitrović, direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH. Među traženim VŠS i VSS zanimanjima su i građevinski inženjer i laborant.

Prema njenim riječima, kolegice i kolege iz Zavoda prava su adresa za maturantice, maturante i njihove roditelje da dobiju informacije o kretanjima na tržištu rada, te ih je pozvala da se obrate savjetodavcima u Zavodu za informacije o stanju na tržištu rada što svakako može biti značajna informacija u donošenju konačne odluke.

Putem ovog projekta Zavod je kroz provedene aktivnosti, uz stručnu podršku u prikupljanju i analizi podataka, proširio svoje spoznaje o analizi tržišta rada. Takođe, Zavod kontinuirano radi na informisanju mladih kroz karijerno usmjeravanje i savjetovanje, a u godinama prije izbijanja pandemije i putem organizovanja sajmova zapošljavanja. Organizujući posjete školama, online platforme, sajmove i druge vidove formalnog i neformalnog informisanja i karijernog savjetovanja, Zavod je izgradio imidž ključnog izvora informacija u ovom procesu. Ipak, situacija sa pandemijom COVID-19 je uzrokovala da se rad Zavoda sa školama odvija u smanjenom intenzitetu, što pred mlade stavlja zahtjevniji zadatak da se sami informišu kroz sve raspoložive izvore.

Raznovrsnost ponude zahtijeva od mladih ljudi da odaberu nešto što ih zanima, ali da to i dalje bude tražen profil na tržištu rada. Sve informacije koje maturanticama i maturantima, kao i njihovim roditeljima mogu pomoći prilikom odabira zanimanja, odnosno daljeg školovanja, na raspolaganju su na www.zzzbrcko.org.

 

informaticar