Pismo:

Sastanak radne grupe za širenje reformskog paketa u Brčkom

U sklopu redovnih aktivnosti na uvođenju novih metoda rada, danas je u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta održan treći sastanak Radne grupe za širenje Reformskog paketa kojem su pristusvovali g. Vlado Jevtić, Ognjenka Spasojević te predstavnici Projekta zapošljavanja mladih – rukovodilac Projekta, dr Ranko Markuš, viša stručna saradnica za sektor zapošljavanja Venesa Omerhodžić te Mia Hadžiahmetović, stručna saradnica za razvoj ljudskih resursa.

Tokom sastanka razgovarano je o dinamici implementacije Reformskog paketa sa fokusom na sljedeće teme:

Razmjena iskustava pri realizaciji programa Kluba za traženje posla koji je započeo sa implementacijom u junu te su tokom sastanka analizirane poteškoće u radu i dalja stručna podrška Projekta implementaciji ove aktivne mjere;

Razmatranje Kompetencijskog okvira za ključne poslovne procese u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta (ovim dokumentom će biti definisane vještine i kompetencije zaposlenika u JSZZ, i biti dalje potrebe za obukama, mentoringom i koučingom u ZZZBD);

Usvajanje Knjige grafičkih standarda kojom se definišu infrastukturni preduslovi koji trebaju biti ispunjeni za primjenu novog modela rada i kojima se osigurava jednoobraznost i prepoznatljivost JZSS;

Analiziranje izmjene investicionog plana i dalje podrške YEP-a u skladu sa potrebama Zavoda, a koja će se odnositi na osiguranje minimalnih tehničkih i informacijskih uslova za uvođenje savjetodavnih funkcija.

Na sastanku je zvanično usvojen Kompetencijski okvir za ključne poslovne procese i Knjiga grafičkih standarda, oba dokumenta su prilagođeni potrebama Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i u skladu sa principima Reformskog paketa.

Također je bilo govora o Uvodnoj obuci za zaposlenike Zavoda koja je planirana za polovinu septembra, a program Uvodne obuke je pripremila bivša direktorica slovenačkog Zavoda za zapošljavanje Zdenka Kovač, a za njegovu implementaciju je zadužena slovenačka ekspertica Meri Lorenčič nekadašnja uposlenica Zavoda za zapošljavanje Slovenije i osoba sa velikim iskustvom u razvoju službi za zapošljavanje u regionu.

Program Uvodne obuke je dio sveobuhvatnijeg programa razvoja kapaciteta javnih službi za zapošljavanje koji podrazumijeva i jačanje internih kapaciteta službi kroz osposobljavanje zaposlenika/stručnjaka unutar službi koji će biti u mogućnosti da osiguraju mentoring i koučing postojećim, ali i novozaposlenim kolegama/savjetodavcima.

Da je ovaj pristup postaje opšteprihvaćen pokazuju i uslovi kredita Svjetske banke, koji nalažu da do 2018.godine bude certificirano 50% savjetodavaca u svim službama za zapošljavanje u BiH, a do 2019.godine čak 90% njih. Dakle sve službe u BiH će u narednom periodu morati proći kroz ovaj proces, YEP će putem implementacije svojih aktivnosti, uz podršku Vlade Švajcarske pružiti stručnu i tehničku podršku.