Pismo:

Uređivanje novih prostorija Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH

Potpisan je ugovor za izvođenje završnih građevinskih radova u novim prostorijama Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH – bivša zgrada “Merkur”, a planirano je da do oktobra 2017. godine Zavod bude operativan na novoj adresi. 

U prethodnom periodu Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je izradio kompletnu projektnu dokumentaciju za novi prostor kako bi se osiguralo da nova infrastruktura odgovara zahtjevima modela rada sa klijentima, uslugama i procedurama rada koje za cilj imaju efikasniju i kvalitetniju uslugu usmjerenu ka nezaposlenima i poslodavcima. Pored izvođenja završnih radova unutar zgrade istovremeno, YEP trenutno pruža stručnu podršku pri izradi tehničke dokumentacije za nabavku namještaja i ostale prateće opreme.

Menadžment Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH je odgovoran za primjenu novog modela rada, Uputstva za rad Sektora za posredovanje ZZZBD,  a sve u cilju da se aktivnim tražiocima posla kao i poslodavcima i cijelokupnom privrednom okruženju pruži kvalitetnija usluga i sistem podrške koji će doprinijeti smanjenju stope nezaposlenosti na području Brčko distrikta BiH. 

Tako je, između ostalog u skorijoj budućnosti planirano pokretanje Mobilnog biroa, koncepta koji je već pilotirala Služba za zapošljavanje Bosanko-podrinjskog kantona i koji pokazuje dobre rezultate u identifikaciji potreba za najugroženije grupe nezaposlenih, ali i nerijetko u ponovnoj aktivaciji nezaposlenih koji su odustali od traženja posla, pa se i ne nalaze na evidenciji službi. Nova infrastruktura će omogućiti primjenu savjetodavne podrške nezaposlenima, individualnog savjetovanja, izrade Individualnih planova zapošljavanja, informativnih seminara, ali i Kluba za traženje posla koji će se fokusirati na dugoročno nezaposlene osobe.