Pismo:

Kratki intervju sa direktorom Zavoda za zapošljavanje

Sezonskim radnicima koji bi ljeto proveli radeći u nekoj od eksjugoslovenskih republika preko Zavoda za zapošljavanje nije iskazana nikakva potreba saznali smo od Vlade Jeftića, direktora Zavoda za zapošljavanje u Brčkom.

«U tom pogledu posebno su restriktivni propisi u Crnoj Gori koji ne dozvoljavaju zapošljavanje stranaca sve dok na njihovim zavodima ima nezaposlenih» rekao nam je Jeftić.

Zavod međutim nije prestao da iznalazi načine za zapošljavanje nezaposlenih lica koja se vode na brčanskom Zavodu. U ovom trenutku provodi se program zapošljavanja Roma koji je otvoren do kraja ove godine i za koji je izdvojeno 80.000 maraka.

«U narednih mjesec dana biće pokrenut program zapošljavanja lica svih kategorija sredstvima Zavoda  .Očekuje se i program zapošljavanja koji će sredstvima pomoći Vlada Distrikta a koji će se provoditi preko Zavoda za zapošljavanje. Osim toga do kraja godine provodiće se program zapošljavanja lica starije starosnme dobi i program samozapošljavanja.Za sve ove programe Vlada će uložiti oko dva miliona a Zavod blizu 900.000 maraka» rekao nam je Jeftić.

Kako bi se proces pronalaženja posla učinio efikasnim Zavod je u saradnji sa švajcarskom ambasadom i uz odluku Upravnog odbora Zavoda početkom juna otvorio Klub za traženje posla.

«Do sada je kurs prošla jedna grupa članova, a uskoro će na obuku krenuti druga grupa članova Kluba. Iskustva sličnih Klubova u BiH pokazuju da čak 30 odsto članova Kluba pronađe posao» precizirao je Jeftić.

Po njegovim riječima u ovoj godini ni jedno preduzeće nije zatražilo da Zavod izvrši prekvalifikaciju radne snage, ali su u Zavodu predvidjeli doškolovavanje  iz engleskog i njemačkog jezika te informatike i računovodtsva.Takođe pokrenuće se kursevi za učenje pisanja projekata.

Govoreći o odlasku medicinskih radnika u zemlje Zapadne Evrope Jeftić je rekao da brčanski Zavod ima potpisan Sporazum sa njemačkim Zavodom što odlaske čini sigurnim.

«Odziv i nije tako veliki iako proces traje. Tokom ove godine tako su otišle  dvije osobe» naglasio je Jeftić.

On je podsjetio da preko Zavoda nezaposlni medicinski radnici imaju mogućnost da na sasvim legalan način pronađu posao u inostranstvu bez većih problema.