Pismo:

Zašto je važno opisati radno iskustvo/zadatke u biografiji

Ukoliko su podaci nepotpuni, takvu biografiju poslodavac sigurno neće uzimati u razmatranje. Ukoliko kandidat nije izdvojio vrijeme da uredi svoju biografiju koja predstavlja njegovu kartu do poslodavca, zašto bi onda poslodavac izdvojio vrijeme da kandidata pozove za razgovor na intervju ?

Jako je bitno da ako ste stekli radno iskustvo to i navedete  kao i zadatke koje ste obavljali. Navedite prethodno radno iskustvo u obrnutom hronološkom redoslijedu. Drugim riječima, započnite s onim što sada radite i zatim navedite prethodne zadatke na kojima ste radili. To znači da svaki slijedeći posao donosi više odgovornosti i izazova za Vas, a time i posao koji trenutno radite trebali bi najviše pridonijeti vašem radnom iskustvu i stoga treba biti navedeno na početku. Zatim opišite svoje dužnosti i navedite rezultate koje ste postigli. Sve to treba navesti u samo nekoliko rečenica i spremiti pojedinosti za dan intervjua. 

Važno je da budete precizni, konkretni i koristite jednostavne rečenice da biste sve objasnili. Također navedite da ste spremni za kontinuirano poboljšanje, rad pod pritiskom, rad u kratkim rokovima i slično.

Ukoliko niste opisali radne zadatke a imali ste dugogodišnje iskustvo, poslodavac će možda prije uzeti u obzir kandidata sa manjim radnim iskustvom ali koji je naveo svoje radne zadatke.  Ukoliko je aplicirano za posao komercijaliste, a u biografiji je navedeno: poznavanje tržišta, komunikacija sa kupcima, promocija novih proizvoda, ugovaranje sastanaka, akvizicija novih klijenata, to će sigurno privući pažnju poslodavca bez obzira što se ne radi o nekom većem radnom iskustvu. Biografija u kojoj  zadaci nisu obuhvaćeni neće biti toliko privlačna i može pasti u drugi plan.

 

Autor:
Danijela Salahović

 

izvor: http://blog.zaposli.se