Pismo:

Zavod počeo sa izradom mjesečnih biltena

Opredijeljenost menadžmenta Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta za reformu i uvođenje novih metoda rada se jasno odražava kroz internu i eksternu stratešku komunikaciju, pa tako i naš Zavod, poput tuzlanske službe za zapošljavanje počeo sa izradom mjesečnih biltena u septembru ove godine. Pored mjesečnih statističkih izvještaja Zavod od sada izrađuje i mjesečne biltene kojima pored statistike predstavlja i aktivnosti na provedbi reforme, te na taj način naglašava svojim zaposlenicima promjene prema kojima moraju izgraditi pozitivan stav.

Reforma nije moguća bez “operativaca”, savjetodavaca, evidentičara i svih zaposlenika koji rade na potpornim poslovnim procesima (pravna služba, knjigovodstvo itd.) tako da se zajedničkim naporima mogu realizovati zahtjevne mjere i usluge koje se očekuju od Zavoda. Mjesečni bilteni pružaju uvid svim zaposlenicima praćenje rada Zavoda, učešća zaposlenika u edukacijama, novih usluga koje se uvode a za čiju uspješnu realizaciju je potrebna podrška svih uključenih, kao što je slučaj sa provođenjem Kluba za traženje posla za koji bez podrške menadžmenta Zavoda, šefova biroa, savjetodavaca i evidentičara nije moguće očekivati dobre rezultate. Stoga nas ohrabruje činjenica da se dobre prakse koje službe uvode vrlo brzo šire unutar sistema javnih službi za zapošljavanje, obzirom da su i druge kantonalne službe također izrazile zainteresiranost da uvedu takve metode komuniciranja.

Ključna aktivnost u realizaciji svakog poslovanja je strateško komuniciranje. Ono se zasniva na:

  • kreiranju kanala i sredstava komunikacije prema potrebama korisnika usluga, koji su u skladu sa interesima Zavoda;
  • kreiranju i plasiranju jasnih i razumljivih poruka, kojima se vizija razvoja i akcioni plan čine prihvatljivim i motivišućim i internim i eksternim javnostima;
  • komuniciranju s razumijevanjem i empatijom;
  • dosljednoj i konzistentnoj komunikaciji koja je u skladu s cjelokupnim poslovanjem.