Pismo:

Zavod za zapošljavanje organizuje besplatne obuke iz više oblasti

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta poziva lica nezaposlena, na aktivnoj evidenciji Zavoda da se prijave na besplatne obuke iz određenih oblasti, od kojih će svakako imati višestruke koristi.

Brčanski Zavod za zapošljavanje provodit će obuke iz vođenja poslovnih knjiga, informatičkog opismenjavanja, engleskog jezika za početnike, poslovnog engleskog, njemačkog jezika, preduzetništva i samozapošljavanja, te gradiča i veb dizajna. Prijave za ove programe obuka traju od 18. do 30. septembra tekuće godine.

“Što se tiče programa obuka, mi smo ove godine odlučili da napravimo malu promjenu u odnosu na prethodne godine. Prošle godine smo imali ukupno 6 obuka a ove godine ćemo imati 7 jer smo, pored ovih obuka koje smo ranije imali,  uveli i osnove grafičkog i veb dizajna” rekao je Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

Ova novina logično dolazi sa zahtjevima napretka tehnologije, pa je u tom smislu informatičko opismenjavanje lica koja čekaju zaposlenje bitno.

“Trudili smo se da one programe koji su prošle godine bili dosta traženi ponovo u manje izmijenjenoj formi ponudimo i ove godine, a pored toga smo uveli i određene nove programe za koje smo smatrali da će postojati velika zainteresovanost za nezaposlena lica koja se nalaze na aktivnoj evidenciji ZZZ-a”.

Sredstva predviđena za realizaciju ovih programa iznose nešto manje od 50 hiljada konvertibilnih maraka.

“Što se tiče finansijskih sredstava, za ovih 7 programa, predviđeno je da ćemo ove godine utrošiti 49.000 maraka i ovom prilikom se zahvaljujem Vladi Brčko distrikta, koja nam je preusmjeravanjem neutrošenih sredstava iz prethodnih godina omogućila da ova sredstva koristimo iz sredstava grantova koje su nam oni upućivali prethodnih godina, koja nisu bila utrošena” kaže Jevtić.

Posljednjom odlukom brčanske Vlade su Zavodu, između ostalog,  povećana raspoloživa sredstva za program samozapošljavanja, gdje je pored predviđenih 500.000 maraka na taj iznos dodato još 250.000 za ovaj program. A najavljeni su i  još neki programi u organizaciji Zavoda.

“Imaćemo još određene druge programe, koji će definitivno poboljšati našu pomoć nezaposlenim licima, a takođe planiramo i organizovanje Sajma obrazovanja i zapošljavanja, kao i anketiranje poslodavaca” rekao je Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

Planirana je i saradnja ZZZ-a sa osnovnim i srednjim školama kako bi se, na neki način, pokušao spojiti sektor obrazovanja sa tržištem rada i kako bi ih se i “uvezalo” i na taj način se uskladila ponuda i potražnja sa radnom snagom.