Pismo:

BRČKO: 160 STIPENDIJA ZA REDOVNE STUDENTE U VISINI OD PO 200 KM

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 23. redovnoj sjednici Prijedlog odluke o kriterijima i načinu dodjele stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH kao i Odluku o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za period od 1.1. do 31.12. 2017. godine.

Novina u odnosu na prethodne godine, kako je istakao šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović, jeste da pravo učestvovanja na javni poziv ima student koji ispunjava i uslov da ima prebivalište u Distriktu najmanje pet godina prije raspisivanja javnog poziva za dodjelu stipendija.

Senad Osmanovic aug 2017 info

"Ono što je promjena u odnosu na prethodne godine jeste da su se ove godine pojedini članovi izmijenili, u smislu da student koji dobija stipendiju od Vlade Brčko distrikta mora imati prebivalište najmanje 5 godina u Distriktu da bi uistinu dobijali oni koji ovdje imaju prebivalište, a ne da se fiktivno prijavljuju. Također, prethodnih godina su dodjeljivane stipendije deficitarnim strukama, ali kako u zadnje vrijeme u Brčkom nijedno zanimanje nije deficitarno, u smislu da imamo čak i doktore medicine na Zavodu za zapošljavanje, skupštinska većina i ja kao šef odlučili smo se da sve stavimo u istu ravan”, kazao je Osmanović.

Sredstva za isplatu stipendija osigurana su u Budžetu Brčko distrikta BiH za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 320.000 KM.

Biće dodijeljeno 160 stipendija u visini od po 200 KM mjesečno, a stipendije neće biti dodijeljivane dva mjeseca u toku godine.