Pismo:

Za projekte zapošljavanja u ovoj godini brčanski Zavod raspolaže sa 1.73 miliona maraka

Brčanski Zavod za zapošljavanje u ovoj godini je, u saradnji sa Vladom distrikta, za samozapošljavanje, podsticaje u zapošljavanju, te zapošljavanja mladih, kao i žena preko 45 i muškaraca preko 50 godina starosti, te invalidnih lica i pripadnika nacionalnih manjina obezbjedio 1.730.000 maraka kojim se planira zapošljavanje oko 210 lica, saznali smo od Vlade Jeftića, direktora Zavoda.

„Za projekat samozapošljavanja koji se realizuje već četvrtu godinu u ovogodišnjem budžetu imamo odobreno 500.000 maraka, te nepotrošenih 250.000 iz prethodne godine o kojima Odluku treba da donese brčanska Skupština. Ovaj projekat provodimo na osnovu Programa koji nam dostavlja Odjeljenje za privredni razvoj. Tim novcem mislimo da isfinansiramo između 60 i 70 projekata. U skladu sa pozitivnim i negativnim iskustvima provođenja ovog programa revidiraćemo maksimalne iznose koji se dodjeljuju za pokretanje vlastitog biznisa“, precizirao je Jeftić.

 

On je dodado da je takođe u 2017. godini za program podsticaja zapošljavanja oberbijeđeno 860.000 maraka za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zaposlivih lica.

„Kroz podsticaje planiramo da zaposlimo tri grupe nezaposlenih i to: mlade do 35 godina, žene preko 45 i muškarce preko 50 godina. Prvi put želimo da zaposlimo i invalidna lica sa preko 60 odsto invalidnosti. Kroz provođenje ovog programa podsticaja u zapošljavanju već je sklopljeno 85 ugovora sa preduzetnicima“, naglasio je Jeftić.

Direktor brčanskog Zavoda za zapošljavanje Vlado Jeftić podsjetio je da Zavod iz budžeta ministarstva za izbjeglice BiH ima na raspolaganju 120.000 maraka za zapošljavanje lica romske nacionalne manjine čime bismo mogli da zaposlimo između 20 i 25 lica. Kroz taj program već su zaposlena 4 lica iz te populacije. Direktor Jeftić pozvao je zainteresovane firme i osobe romske nacionalnosti da se prijave u Zavod ukoliko su zainteresovani za korišćenje ovih sredstava odnosno zapošljavanja kako bi se ovaj program realizovao do kraja godine.