Pismo:

Brčko: Obuke nazaposlenih lica s ciljem podizanja konkurentnosti na tržištu rada

Mjere aktivne politike zapošljavanja su uglavnom usmjerene na stvaranje pretpostavki za poboljšanje kvaliteta i povećanje konkurentnosti ponude na tržištu rada, podsticanje potražnje za radnom snagom, kao i na sticanje povjerenja i uspješnu saradnju partnera na tržištu rada. Upravo je povećanje konkurentnosti ponude na tržištu rada bio jedan od ciljeva nedavno završene mjere Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH “Obuke nazaposlenih lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje” iz engleskog jezika, informatike i vođenja poslovnih knjiga. Zavod je program obuke realizovao u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Brčko.

Od 170 polaznika obuku je uspješno završilo njih 116 i sada se mogu pohvaliti novim znanjima koja ih čine konkuretnijima na tržištu rada.

“Obuka je trajala preko mjesec dana, tri puta sedmično. Dobri su predavači a i potrebno je”, kazao je Predrag Petrović, polaznik obuke.

“Polagala sam za elementarni srednji nivo engleskog jezika. Ovo me čini sretnom i drago mi je što sam položila”, kazala je Hatidža Musić, polaznica obuke.

Obuka je pokrenuta krajem novembra prošle godine i za ove namjene je utrošeno 41.000 maraka.

“Naš cilj nije samo edukovati naše studente nego i da vršimo različite obuke kako bi bili što kompetentniji za poslove kojima će se baviti. Pored certifikata u Ekonomskom fakultetu dobijaju i partnera koji će im pomoći u daljem radu i usavršavanju”, kazao je Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko. “Oni su se obučavali iz informatike, računovodstva, njemačkog i engleskog jezika, preduzetništva i marketinga. To su znanja koja su uvijek potrebna na našem tržištu rada i smatramo da će im ona pomoći prilikom traženja posla”, kazao je Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

Zaposlenje i jeste krajnji cilj ovakvih obuka obzirom da se na Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta nalazi skoro 12.000 ljudi. A u ne baš tako zavidnom privrednom ambijentu u Distriktu svako dodatno znanje dobro dođe.

“Svaki put određeni broj polaznika koji uspješno završe obuku dobije posao u privredi ali i javnim institucijama. Osnovni problem našeg tržišta jeste što ne postoji dovoljna potražnja. Nemamo novih insvesticija i samim tim nemamo ni dovoljno radnim mjesta”, kazao je Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH. Znanja su bitna ali i certifikati. Računovodstvo je nešto što je primarno za teritoriju naše zemlje ili zemalja okruženja, dok su informatika, engleski i njemački nešto što je potrebno i na evropskom tržištu.