Pismo:

Edukativna radionica

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta je u saradnji sa Omladinskim centrom „Vermont“ pokrenuo projekt „Program karijernog usmjeravanja i savjetovanja“ koji omogućava učenicima pomoć u odabiru nastavka školovanja, a samim time budućeg zanimanja i profesije.
 
Cilj projekta je da se uskladi sistem obrazovanja sa potrebama tržišta rada, te da se mladima omogući uvid u mogućnosti njihovog daljeg obrazovanja i osnivanja karijera.
Aktivnosti projekta doprinose i promovisanju srednjoškolskog i visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini ali i u regionu, kao i poslodavaca i privrednika na području Brčko distrikta.
Kako bi se projekat približio mladima, kojima je i namijenjen, aktivnosti su osmišljene prvenstveno na zabavan ali i na edukativan način.
 
U sklopu projekta će se krajem maja održati Sajam obrazovanja i zapošljavanja na kojem će institucije i ustanove srednjoškolskog i višeg obrazovanja, poslodavci, privrednici i sam Zavod za zapošljavanje biti izlagači i promovisati svoje institucije i organizacije. Na taj način će učenici imati priliku „iz prve ruke“ dobiti informacije koje su im od pomoći za odabir školovanja, zaposlenja i osnivanja karijere.
OC „Vermont“ je 26. i 27. marta uz pomoć pedagoga iz JU Poljoprivredne škole i JU Gimnazije „Vaso Pelagić“ održao edukativnu radionicu za učenike sve četiri srednje škole Brčko distrikta.
 
Radionica se sastojala od četiri oblasti:
  1. Tehnike prikupljanja podataka;
  2. Pisanje CV-a;
  3. Prezentacijske vještine i vještine javnog nastupa;
  4. Odabir daljeg obrazovanja i mogućnosti neformalnog obrazovanja.
Učenici su prvo odslušali o samom projektu i aktivnostima projekta od strane direktora OC „Vermont“ – Damira Radenkovića, a nakon toga su slušali prezentaciju iz prethodno navedenih oblasti.
 
Cilj ovih radionica je da se odabrani učenici edukuju za vršnjačke multiplikatore odnosno da svoje stečeno znanje sa radionica prenesu na svoje vršnjake.
 
Cjelokupne edukacije su vođene od strane pedagoga srednjih škola.