Pismo:

Mogao je kao i većina mladih da ode iz ove zemlje ali je odlučio da ostane i da se bori do kraja

Mogao je kao i većina mladih da ode iz ove zemlje ali je odlučio da ostane i da se bori do kraja

Obično čovjek kada napuni 20 godina želi da putuje, obiđe svijet, upozna nove ljude, ode da živi u dalekoj zemlji, ali ne i Petar Garača. Ovaj mladić sa svojih 20 godina odlučio je da ostane u BIH, te da na teži način, nađe svoje mjesto pod suncem.

 
 

U blizini Brčkog u selu Vučilovac, Petar podiže stado od nekih 30 grla ovaca sorte „Il de Frans“, te živi svoj san. Ekipa Agroportala ga je zatekla u radovima oko domaćinstva i objekata, koji se kako sam kaže, „nalaze u Vučilovcu, posle pumpe, posle škole pa preko puta nasipa“.

Petre, otkud ideja da se u tim godinama odlučiš baviti ovčarstvom?

Uvijek me interesovala poljoprivredna mehanizacija, a ovčarstvo sam zavolio uz kuma koji već dvije godine drži ovce. Još više me vezalo za ovaj posao to što sam svjestan da ću i kad završim fakultet teško doći do nekog posla u struci.

Zašto baš da se odlučiš da uzgajaš „Il de Frans“ ovce?

Dvoumio sam se između „Winterberga“ i „Il de Frans“, ali istražujući na internetu tržište u BiH uočio sam da nema „svježe krvi“ rase „Il de Frans. To je štalska ovca čija je prednost što manje jede od drugih sorti, a ima veći randman mesa. Što se tiče priploda, prosjek im je tri jagnjenja u dvije godine, često se i oblizne. Još jedna prednost im je što je stručnjaci preporučuju za držanje u krajevima sa visokim stepenom vlažnosti, što u Vučilovcu svakako jeste slučaj.

Interesantno je da si se odlučio da farmu napraviš u Vučilovcu koji je prije nepune četiri godine bio skroz poplavljen?

Majka mi je iz Vučilovca, vezan sam za ovo selo, zapravo nisam ni razmišljao o nekoj drugoj lokaciji. Tačno je da ovdje uvijek postoji opasnost od novog izlivanja Save, ali ima i dovoljno slobodne i kvalitetne zemlje za obradu, tako da ima Vučilovac i svojih prednosti u odnosu na druga područja u Distriktu.

Šta je tvoj cilj i tvoj plan za budućnost?

Cilj mi je da u skorijoj budućnosti proširim stado, kako bih imao dovoljno veliku proizvodnju kako mesa za prodaju tako i kvalitetnog priplodnog materijala sorte „Il de Frans“. Želja mi je da kada dođe do potrebe za kupovinom ove sorte, da svi znaju da se to može nabaviti u mom Vučilovcu. Ono što me posebno raduje jeste prilika da apliciram za „program samozapošljavanja u poljoprivredi“ koji bi trebalo da bude u skorije vrijeme objavljen od strane Vlade Brčko distrikta. Ta sredstva bi mi bila od velikog značaja, obzirom da planiram proširenje proizvodnje, a i da završim započetu investiciju.

Pored uzgoja ovaca uzeo si i zemljište koje obrađuješ?

U zakupu imam blizu 200 dunuma gdje sam se bazirao na „silažu“ koja mi je neophodna za prehranu stoke. Nažalost još nemam svoju mehanizaciju, ali mi je to sledeća investicija, za sada mi pomažu komšije svojim savjetima i svojim mašinama.

Šta bi poručio mladim ljudima koji svaki dan planiraju svoj odlazak iz BIH?

Svako ima svoj cilj u životu, ja sam imao priliku da odem ali nisam otišao. Nikada čovjek ne zna šta ga u životu čeka i koja muka može da ga snađe, ali do kraja želim da ovdje ostanem i da se borim.

Kako vidimo oko imanja ima dosta posla, te da nedostaje „ženska ruka“?

Iskreno nisam puno „istraživao“ ali vjerujem da ću naći djevojku koja želi da živi na selu te da zajedno stvaramo, sa osmijehom završava Petar.

agroportal.ba