Pismo:

Esad Kadrić: Visoke plaće smo smanjili, a male zaposlenicima povećali preko 200KM

Predjsednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da je nakon sinoćnjeg usvajanja seta zakona o platama i naknadama u organima javne uprave i institucijama plate se nisu mijenjale od 2006. godine i da je tek sada došlo do promjene te da nijedna vlada, kao što je ova, nije uspjela riješiti na jedinstven način pitanje plata u Distriktu za 2.640 ljudi koji rade u Vladi, Skupštini, Policiji, pravosuđu i drugim institucijama.

esed kadric info 90

Trenutna osnovica za obračun plata je 450 KM, a od 1. jula, 2019. godine taj iznos će biti 654,20 KM.

Kadrić je rekao da će oni koji su imali platu 450 KM imati povećanje preko 200 KM, a da će za one koji su imali visoke plate biti smanjene.

"To je ono što me posebno raduje. Definitivno dolazi do linearnog povećanja plata svim zaposlenim koji rade u svim institucijama i u administraciji Distrikta, ali na 50-ak mjesta intervenirali smo i umanjili plate zbog nepravednih povećanja. Plate na političkim funkcijama nisu doživjele povećanje I plate gradonačelnika i predsjednika Skupštine neće rasti", rekao je Kadrić.

Usvajanjem ovog zakona u Distriktu će oko 900 nastavnika, profesora i svih drugih koji su uključeni u nastavni proces imati povećanje plate za oko 100 KM.

Pored ovog zakona uvodi se i minuli rad koji će iznositi 0,3% u odnosu na prvobitni plan od 0,5%
Kadrić je naglasio da nisu mogli ići na varijantu od 0,5% zbog praćenja ukupnih nivoa budžeta za ovu godinu.

U osnovnom prijedlogu budžeta za 2019. godinu bilo je predviđeno 82 miliona KM za plate rekao je Kadrić i da sa ovim usvojenim zakonima sada iznosi 78 miliona naglašavjući da se usvajanjem ovih zakona uštedjelo četiri miliona maraca koji će usmjeriti na infrastructure, socijalne programe, projekate i sl.", rekao je Kadrić.

Kadrić je rekao da imaju intenzivnu saradnju i sa realnim sektorom te da dolazi do značajnog povećanja plaća i u toj oblasti jer poslodavci ostaju bez radnika.

"Sada kada ostaju bez radnika, sada se povećavaju plate. Moglo je to biti i prije. Zašto nije? Možda zato što neki koji imaju firme žele da u jednoj generaciji se obogate, a u drugim normalnim zemljama kroz nekoliko generacije se stiče značajan kapital. Možda je to pitanje", rekao je Kadrić.