Pismo:

Interaktivna radionica za savjetodavce JSZZ u sklopu 11. PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVALA

U cilju unapređenja pristupa profesionalnoj orijentaciji i informisanju učenika završnih razreda srednjih škola, Projekat je razvio metodologiju rada sa pedagozima koja se bazira na priručniku „Zumiraj zapošljavanje mladih“ sa video materijalima. Ovaj pristup u realiziranju profesionalne orijentacije i informisanja se već izvjesno vrijeme primjenjuje u radu JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo gdje je od strane pedagoga ocijenjen visokom ocjenom, a podrazumijeva direktnu saradnju sa pedagozima, a ne sa učenicima kao što je ranije bio slučaj.

Interaktivna edukacija se održala 10. novembra danas sa početkom u 10:00 časova u Kinu Meeting Point (Hamdije Kreševljakovića 13) gdje će se prikazati film o Birou za zapošljavanje u Francuskoj, nakon čega će se sa redateljicama filma Anne Schiltz i Charlotte Grégoire razgovarati o porukama ovog filma. Film govori o izazovima zaposlenih u službi za zapošljavanje te poteškoćama sa kojima se suočavaju nezaposleni. Posao u današnjem vremenu postaje privilegija, ne obaveza. Minimalizirajući načine izražavanja, autorice prikazuju djelatnosti biroa za zapošljavanje u belgijskom gradu Charleroi. Kroz perspektivu birokratskih procedura, gledaoci imaju priliku upoznati one koji nisu više poslovno aktivni.

image-0-02-05-dcb763d9ce58515c74f44282a1311ad6169f26afb61991e4dc4069b2cec5a7f5-v

U radionici učestvuju Javne službe za zapošljavanje iz FBIH (sve službe sem Kantona 10 i Zapadno-hercegovačke županije) te Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH dok će ovu novu metodologiju koja se već primjenjuje u JU

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo predstaviti gđa. Tamara Jakupović, koja obavlja poslove karijernog usmjeravanja u KS i koja će prenijeti primjere iz prakse, saradnje sa pedagozima koja je već rezultiralo boljim prijemom kod učenika. pl1 Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona je također počela sa primjenom metodologije, te će uskoro održati radionice sa pedagozima TK a cilj YEP-a je da i ostale službe koje su uključenje u Reformski paket u narednom periodu promjene pristup karijernoj orijentaciji učenika završnih razreda srednjih i osnovnih škola.

Prenesena vijest s www.yep.ba